S-au deschis porțile ediției cu numărul 6 a Festivalului Internațional de Teatru Nou de la Arad. Organizat în perioada 12-20 mai de Teatrul „Ioan Slavici”, în parteneriat cu Primăria și Consi­liul Local ale Municipiului Arad, FITN aduce pe scena arădeană unele dintre cele mai noi spectacole ale momentului, trupe de teatru independente, artiști consacrați sau aflați la începutul drumului.
Tema focus a ediției 2018 este Înv(i)ață!
Preț de 9 zile, Aradul va căpăta un suflu nou. O ediție bogată, ce are în vizor viața de zi cu zi, cotidianul. O ediție bogată în spectacole despre oameni și percepții, despre prejudecăți, superstiții. Un festival cu spectacole care incită la reflecții, cu spectacole despre descoperirea unor lumi, despre singurătatea din mijlocul mulțimii, despre familia tradițională, despre slăbiciuni. Spectacole din viață din care avem ce învăța.
Festivalul a început în forță, cu un one man show show Pau Palaus, produs de Compania Contaminando Sonrisas, Spania, sâmbătă, 12 mai, orele 18.00, pe Platoul din faţa Palatului Administrativ. Fané solamente este un spectacol de clownerie presărat cu sute de incidente neprevăzute, la finalul cărora rămân doar intensitatea și unicitatea fiecărui moment din viaţă. Cele 30 de minute de show au fost reluate în alte două locații din Arad, duminică, 13 mai de la orele 16.00 în Atrium Mall și de la orele 18.00 pe Platoul din fața teatrului.
Tot sâmbătă, de la ora 19.00 ne-au vizitat în Sala Mare Teatrul de Nord din Satu Mare care au prezentat Iluzii de Ivan Vîrîpaev, în regia lui Cristian Ban. Un spectacol în care primează povestea. O poveste spusă cu umor de actorii Raluca Mara, Ioana Cheregi, Romul Moruțan, Cătălin Mareș, despre noi acum și despre noi la bătrânețe.
Călătoria teatrală a primei seri a continuat în Club Flex, de la ora 21.30 cu Familia Ou. Un spectacol colectiv realizat sub bagheta lui Bogdan Untilă, la Teatrul Recul din București, despre intuiția feminină, relații vechi și noi, despre familia tradițională, despre fragilitatea omului asemeni unui ou. Un sketch-comedy cu momente de improvizație extrem de bine create de actorii Adriana Bordeanu, Andrei Negoiță, Delia Riciu și Mihaela Georgescu.
Prima seară de festival s-a încheiat la ora 22.30, la Sala Studio, cu spectacolul Grounded de George Brant, în regia Ligiei Ciornei, producție a Doctor’s Studio şi Teatrul Unteatru, Bucureşti. Grounded este un one woman show Isabela Neamțu despre epoca modernă care suprapune existenţele şi arhivează toate momentele vieţii noastre. Despre epoca big brother, în care totul se înregistrează.
Trei spectacole au fost puse în scenă în a doua zi a festivalului
A doua zi de festival, duminică, 13 mai, a debutat cu spectacolul trupei de teatru pentru elevi și studenți „Amifran” Arad, o prezență constantă în festivalul nostru încă de la prima ediție. Anul acesta, ajutați de regizorul Florin Didilescu care a intrat în jocul lor, cei 11 liceeni se joacă în „România, această imensă casa-scărilor de bloc!”. Jim cară molozul, după un text de Ioan Peter-Pit, regia Florin Didilescu.
Teatrul „Nottara” din București a revinit la Arad cu spectacolul Somnambulism de Iaroslava Pulinovici, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu. Cu Ion Grosu, Crenguţa Hariton, Diana Roman și Iulian Mihai Cristea des­pre amăgiri, vise neîmplinite, rătăciri, iluzii și realitate, la Sala Mare.
Al patrulea teatru din București care urcă pe scena Festivalului de Teatru Nou este Teatrul de Artă, de a cărei prezență ne bucurăm prin Andreea Bibiri, creatoarea unui one woman show de excepție. O femeie singură, pe texte de Dario Fo și Franca Rame, în regia lui Daniel Grigore-Simion și scenografia lui Adrian Pitica, a vorbit despre îndatoriri de tot felul, despre cotidian și despre singurătatea din mijlocul oamenilor, în ultimul spectacol al zilei de duminică.
Publicul este așteptat să se bucure de spectacole savuroase și poveștile de viață ale FITN 2018.
LUNI, 14 MAI
Ora 19.00 – Sala Mare, Stage Dogs de Florin Piersic Jr. (inspirat de „A life in the theatre” de David Mamet), regia Florin Piersic Jr., producător: Teatrul ACT București, durata: 1h40min (fără pauză). Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani
Ora 21.00 – Sala Studio, OMG! – Organisme Modificate Genetic, un spectacol de Ioana Păun, producător: Teatrul „Andrei Mure­șanu” Sfântu Gheorghe, durata: 1h50min. Spectacol nerecomandat tinerilor sub 18 ani.
Ioana Puraveț

Recomandările redacției