Cea de-a V-a ediţie a Festivalului Părădăicilor, manifestare organizată de Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean şi Asociaţia pentru Conservarea Culturii în Mediul Rural va avea loc în acest weekend. Manifestarea a fost prezentată, ieri, într-o conferinţă de presă ce a avut loc la sediul Centrului Cultural Judeţean Arad. Au participat vicepreşedintele Adrian Ţolea, viceprimarul localităţi Macea Ioan Chişeoan, preotul Tudor Budeanu, preşedintele Asociaţiei pentru Conservarea Culturii în Mediul Rural şi consilierul judeţean Sorin Victor Roman.
Anul acesta vor avea loc mai multe manifestări sportive şi artistice, iar la Castelul din Macea vor fi amenajate standurile, degustarea de produse tra­diţionale, jurizarea şi premierea participanţilor. Împreună cu Clubul sportiv Experienţa Multisport va fi organizată pentru prima oară în cadrul Festivalului Părădăicilor o cursă de ciclism. Poate participa oricine, vârsta minimă fiind 14 ani. Înscrierile se vor face la Primăria Comunei Macea. Programul artistic va fi unul divers şi va fi prezentat de actorul Zoltan Lovas. Printre invitaţi se numără Blassito, surorile Jula, DJ Sebastian, Daniel Julean, Nelu Pitic, formaţia Lupus Dacus, Gabi Bârsăuan şi Iulian Covăsan.
Sâmbătă, 14 iulie, de la orele 18 va avea loc un simpozion intitulat „Legumicultura, profesie şi pasiune”.
La conferinţa de presă de ieri, organizatorii au mărturisit că soiurile cultivate la Macea sunt de cele mai multe ori din import, dar cu toate acestea tomatele provenite din comuna arădeană sunt mult mai gustoase decât altele: „pe noi ne ajută foarte mult şi solul, care este foarte bun pentru cultivarea tomatelor. Există fermieri care au încercat să cultive soiuri precum Export II sau Bizon, dintre cele care se foloseau acum 20 de ani la Macea, dar fără succes. Noile condiţii climatice, precum şi dăunătorii, care nu mai sunt aceiaşi, fac ca aceste soiuri să fie foarte greu de cultivat în zilele noastre”, a declarat preotul Tudor Budeanu. De asemenea, a mai spus că Asociaţia pentru Conservarea Culturii în Mediul Rural se gândeşte la înre­gistrarea bulionului de Macea ca brand local.

Recomandările redacției