traditii

Duminică, 26 iulie a avut loc Festivalul Românilor de Pretutindeni, care prin strădania parohului de la Covăsânţ, părintele consilier Octavian Blaj şi cu ajutorul primăriei Covasînţ a ajuns la cea de-a şasea ediţie, prima fiind organizată în anul 2009.

La fel ca în fiecare an au fost aduşi împreună românii din ţările învecinate cu cei din ţară în acelaşi spectacol la Tabăra Ortodoxă din Covasînţ, o tabără înfiinţată la iniţiativa preotului Octavian Blaj cu scopul păstrării tradiţiilor şi a credinţei strămoşeşti a românilor.

De asemenea, şi anul acesta ca şi anii trecuţi evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de către parohul Covasînţului la care au fost prezenţi românii din diaspora, după care la ora 17:00 din faţa bisericii ortodoxe din Covasînţ a urmat parada porturilor populare, cu toate ansamblurile prezente la spectacol care au mers în procesiune până la tabăra ortodoxă.

După momentul de procesiune a tinerilor dansatori a urmat deschiderea propriu-zisă în care au vorbit Înalt Prea Sfinţitul Timotei, Arhiepescopul Aradului, Traian Balint, primarul comunei Covasînţ şi Octavian Blaj, parohul ortodox din Covasînţ, după care au urcat pe scenă formaţia de muzică populară „Rapsozii Zărandului“, conduşi de către maestrul Petrică Paşca, fiu al satului Covasînţ. Alături de ei au mai urcat pe scenă ansamblurile de dansuri populare formate de români din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria şi Ungaria, de asemenea şi ansamblul „Păstrătorii Tradiţiilor“ din Covăsînţ care au delectat publicul local prin diversitatea de dansuri specifice fiecărei zone din care artiştii prezenţi au făcut parte.

Pe lângă momentele de dans prezentate, publicul covăsânţan a avut parte şi de solişti muzicali de excepţie cum ar fii: Roxana Suciu, o tânără solistă de muzică populară din Covasînţ,  Adi Anghel cu formaţia, care a şi încheiat spectacolul şi invitatul de onoare, Marius Ciprian Pop care a urcat pe scena Taberei Ortodoxe din Covăsînţ alături de fiica sa Antonia.

Festivalul Românilor de Pretutindeni este un eveniment organizat anual de către Parohia Ortodoxă Covăsînţ şi de Asociaţia Păstrătorii Tradiţiilor Româneşti cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Timotei şi în colaborare cu Primăria Comunei Covasînţ, Consiliul Judeţean Arad, Arhiepiscopia Aradului şi a Centrului Cultural Judeţean Arad cu scopul păstrării tradiţiilor populare româneşti.

Emilian Ciorogariu

Recomandările redacției