festivalLocalitatea arădeană Covăsânţ a devenit, la sfârşitul săptămânii trecute, capitala românilor care trăiesc în străi­nătate care au participat, timp de două zile, la cea de-a patra ediţie a Festiva­lului românilor de pretutindeni.
Ca şi în anii trecuţi, festivalul s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, în care s-au preparat mâncăruri tradiţio­nale şi au fost prezentate obiceiurile şi tradiţiile românilor, care, chiar dacă trăiesc în alte ţări, s-au păstrat nealterate.
În prima zi a festivalului, au fost organizate excursii la balta de la Ghioroc, la Mănăstirea Feredeu şi la Hanul Moara cu Noroc, iar seara la Tabăra Ortodoxă de Păstrare şi Conservare a Tradiţiilor Ro­mâ­neşti fiecare grup a preparat o mâncare specifică zonei de unde provine.
A doua zi a festivalului a început la biserică, toţi cei prezenţi la Covăsânţ participând la Sfânta Liturghie oficiată de  părintele Bojan Alexandrovič, protopopul Daciei Ripensis – Timoc alături de părintele Ion Armaşi, secretarul Sectorului Comunităţi Externe din cadrul Administraţiei Patriarhale, părintele Andrei Danciu de la parohia ortodoxă română din Praga, părintele Mihai Blaj, parohul bisericii din Covăsînţ şi preoţii care au însoţit grupurile de români.
După slujba de la biserică a avut loc parada portului popular, alaiul deplasân­du-se din faţa bisericii la Tabăra Ortodoxă de Păstrare şi Conservare a Tra­­di­ţiilor Româneşti, unde a avut loc spectacolul.
Înainte de începerea festivalului, IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, a adre­sat un cuvânt de învăţătură tutu­ror celor prezenţi, evidenţiind faptul că două lucruri îi unesc pe românii adevă­raţi: cre­dinţa ortodoxă şi tradiţiile străbune.
Pe scenă au urcat Corul Bunavestire al Parohiei Ortodoxe din Covăsânţ, corul din comuna Ghioroc, după care au evo­luat românii din Timoc – Serbia, Vidin – Bulgaria, Gyula – Ungaria, Cernăuţi – Ucraina, Voivodina, Chişinău – Repu­blica Moldova, precum şi formaţia de jocuri populare tradiţionale – Păstrătorii Tradiţiei ai Parohiei Ortodoxe Covăsânţ.
Seara s-a încheiat cu un recital susţinut de Nicolae Furdui Iancu, acompaniat de Orchestra „Crai Nou” din Alba Iulia. Acesta a interpretat cântece patriotice, la auzul cărora  spectatorii s-au ridicat în picioare, mai mult decât atât aceştia s-au prins într-o horă a frăţiei.
Organizatorii Festivalului românilor de pretutideni sunt Parohia Ortodoxă Covăsânţ şi Asociaţia „Păstrătorii Tradi­ţiilor Româneşti” cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Patriarhia Română – Sectorul Comunităţi Externe, Consiliul Ju­deţean Arad, Centrul Cultural Jude­ţean Arad şi Primăria Comunei Covă­sînţ.
(Ş.M.)

Recomandările redacției