Duminică s-a încheiat la Arad cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic (FITCA), 2014. Dacă „startul” a aparţinut gazdelor, respectiv actorilor Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad, care au pus în scenă textul dramatic Revizorul al lui N.V. Gogol, închiderea festivalului a adus pe scena sălii mari o trupă excepţională a Teatrului Naţional din Bucureşti, cu spectacolul Scrisoarea, după O scrisoare pierdută, de I.L. Caragiale, în regia lui Horaţiu Mălăele, şi o altă trupă bucureşteană, cea a Teatrului ArCub, cu montarea piesei de teatru Însemnările unui nebun, aparţinând aceluiaşi genial şi mereu actual dramaturg rus N.V. Gogol.fitca 2014

După zece zile de spectacole de mare ţinută, se cuvine să evidenţiem la superlativ eforturile deosebite ale organizatorilor, dedicarea actorilor, reuşitele remarcabile ale regizorilor în a-şi reliefa concepţiile asupra textelor clasice şi disimularea mesajelor în ansamblul spectacolelor şi, nu în ultimul rând, participarea entuziastă a publicului la un regal teatral care i se oferă odată pe an.

Fără îndoială, succesul de public al festivalului este, atât pentru organizatori cât şi pentru invitaţi, o provocare directă pentru viitoarea ediţie. Aradul a dovedit din plin că merită un astfel de festival, astfel că viitorul nu poate fi decât promiţător.

Recomandările redacției