Festivalului măcean al părădăicilor și-a derulat cu succes a șaptea ediție

0
398

rosii Macea

Duminica trecută, pe o vreme demnă de luna lui cuptor, s-a ținut la Macea a șaptea ediție a festivalului părădăicilor, adică a Sărbătorii Părădăicilor.

Față de edițiile anterioare, din echipa „tehnică“ a făcut parte și câteva zeci de tineri voluntari ai unei organizații de profil care au salutat vizitatorii și le-a oferit o… bulinuță roșie cu imaginea unei părădăici pe ea, pentru o plăcută identificare ca participant la sărbătoare.

Realizată sub egida Centrului Cultural Județean Arad, a  Asociației pentru Conservarea Culturii în Mediul Rural  și cu largul concurs al preotului Tudor Budeanu precum și a Primăriei comunei Macea, respectiv a cunoscutului primar Ioan Mercea, frumoasa manifestare a cuprins două zile.

Dacă în prima zi a acaparat atenția cursa bicicletelor pe traseul Macea-Sânmartin-Grăniceri și retur, adică 34 de kilometri – cursă la care a participat și inimosul preot Tudor Budeadu, a doua zi în curtea Castelului au fost instalate tarabele cu legumele… sărbătorite dar nu numai. Firește, au fost prezenți și comercianți cu alte feluri de produse agricole precum miere, dar și produse prelucrate în casă precum bulionul de roșii, gemuri de fructe dar și… cunoscutele găluște slovăcești; au fost firește și nelipsitele tarabe cu „nimicuri“ lucitoare produse… peste mări și țări. Pentru pofticioși grătarele și ceaunele revărsau arome „ucigătoare“.

Ca și în ceilalți ani, numărul vizitatorilor a fost mare și a crescut vertiginos odată cu începerea programului artistic de pe scena amplasată în curtea Castelului, prezentată de actorul Zoltan Lovas dar mai ales după ce Taraful de la Macea a „atacat“ în forță primele acorduri ale unui potpuriu cu melodii populare așezate în aranjament tradițional. Corul măcean a interpretat un scurt program de melodii. A urmat o pleiadă de interpreți și dansatori, toți fiind răsplătiți cu generoase aplauze.

Au fost alături de măceni și câțiva oameni politici locali iar o perte din ei au făcut turul expoziției de legume purtând discuții cu producătorii dar și cu ceilalți participanți la sărbătoare. Un producător și-a prezentat numeroasele soiuri de roșii cultivate, de culori, forme și mărimi diferite insistând ca vizitatorii să guste câte o feliuță din fiecare, ceea ce deputata Claudia Bogicevici a și făcut.

Sărbătoarea s-a încheiat la orele serii zilei de duminică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.