Festivalul Românilor de Pretutindeni, la cea de a X-a ediție

0
1104

Duminică, 26 august 2018, în Parohia arădeană Grădiște 1, din Municipiul Arad s-a desfășurat cea de-a X-a ediție a Festivalului Românilor de Pretutindeni, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, la inițiativa Părintelui consilier Mihai-Octavian Blaj.

Evenimentul a debutat în biserica parohială cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către un sobor de ierarhi și preoți din țară și străinătate. Din sobor au făcut parte IPS Părinte Mihail, Arhiepiscop de Praga și al ținuturilor cehe, IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, PS Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Părintele Boian Aleksandrovic, vicar al Timocului, Părintele paroh Mihai-Octavian Blaj, consilier economic al Arhiepiscopiei Aradului, Părintele Ovidiu-Doru Ursu, secretar al Protopopiatului Daciei Ripensis, Părintele Andrei Danciu, preotul românilor din Praga, Părintele Teodor Gorea, Părintele Viorel Mierlușca, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și alți sfințiți slujitori. […]

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mihail i-a oferit Chiriarhului nostru, Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Ordinul Sfântul Rastislav, în gradul al doilea, o icoană cu Sfinții Chiril și Metodie și o cruce de binecuvântare, iar părintelui Octavian Blaj, organizatorul evenimentului, Medalia comemorativă a Sfinților Chiril și Metodie. La rândul său, Părintele consilier le-a mulțumit tuturor ierarhilor și preoților slujitori pentru participare, oferindu-le numeroase daruri.

În curtea bisericii parohiale

În după masa zilei, începând cu ora 16.00, evenimentul cultural a continuat în spațiul special amenajat în curtea bisericii parohiale. […]

Pe scena au urcat români nativi din vecinătatea granițelor României, care și-au păstrat tradițiile și obiceiurile predându-le ca un tezaur din generație în generație, care au prezentat un frumos program artistic.

În acest an, la eveniment au participat români din Voievodina și Timoc-Serbia, Chișinău, Cimișlia și Cahul-Basarabia, Cernăuți și Herța-Ucraina, Ungaria. Grupurile au fost însoțite atât de ierarhi și preoți cât și de lideri culturali. Pe lângă grupurile artistice din Serbia, Rep. Moldova, Ucraina și Ungaria, au venit în fața arădenilor și invitații speciali: artista Stela Botez din Rep. Moldova și artistul Nicolae Furdui Iancu însoțit de formația Crai Nou. Moderatorul serii a fost actrița Angela Petrean Varjasi.

Festivalul a debutat la Covăsânț

Festivalul Românilor de Pretutindeni a început cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei la inițiativa și prin deosebita implicare a Părintelui Mihai-Octavian Blaj, în urmă cu zece ani în localitatea Covăsînț. Din anul 2016 acesta se desfășoară în Municipiul Arad, în arealul bisericii ortodoxe Arad-Grădiște 1, într-un spațiu special amenajat pentru organizarea de evenimente culturale și spirituale de o înaltă trăire românească. Festivalul din acest an face parte din programele culturale ce se derulează în cadrul Arhiepiscopiei Aradului sub auspiciile Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Protos. Iustin Popovici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.