În Podgoria arădeană va fi sărbătoare și în această toamnă. Pe toată durata lunii septembrie, toți cetățenii din   județul Arad se vor putea bucura, la fel ca în fiecare an, de festivalul itinerant ”Sărbătoarea Vinului în Podgoria Miniș-Măderat”.
Evenimentele vor avea loc după cum urmează:
Duminică, 7 septembrie, ora 17.00, la Ghioroc,  pe Stadionul Comunei și în aceeași zi, la ora 16, în Parcul Central al Comunei Șiria.
Vineri, 12 septembrie, ora 17, în Parcul Orașului Pâncota, duminică, 14 septembrie, ora 15.00 pe Stadionul Comunei Păuliș.
Ultimul eveniment programat pentru toamna anului 2014 în caledarul acestei sărbători va avea loc la Covăsânț, duminică, 21 septembrie, ora 17.00 în Tabăra Ortodoxă.
Co-organizatori, alături de Consiliul Județean și Centrul Cultural Județean Arad vor fi Primăriile Pâncota, Șiria, Covăsânț, Ghioroc și Păuliș.
La Bata, sună cornul vânătorilor.
 
Centrul Cultural Judeţean Arad în colaborare cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi şi primăria Bata, organizează duminică, 21 septembrie 2014, între orele 11.00 și 21.00,  ”Festivalul Vânătorilor”. Ajuns la cea de-a VII-a ediție, festivalul aduce în prim-plan vânătoarea, îndeletnicire umană, care, alături de pescuit, a fost printre primele activități care au provocat şi stimulat spiritul de competiţie. Iată așadar, doar unul dintre motivele pentru care aceste două tipuri de activitate, astăzi mai degrabă recreative și/sau sportive, devin alături de gustoasele  clătite  sau cătlane, subiect al unor evenimente cultural-recreative organizate cu succes în fiecare an în județul nostru.
Acest festival propune publicului larg o demonstrație cu scopul cunoașterii tradiţiilor şi obiceiurilor  legate de vânătoare. Oaspeţii evenimentului vor avea surpriza să descopere că vânătoarea înseamnă înainte de toate o adevărată cultură cu ritualuri, tradiţii şi obiceiuri care au însoţit actul vânătorii de-a lungul timpurilor. Iar dacă până acuma toate acestea se desfăşurau într-un spaţiu de tagmă destul de ermetic, acest festival  reprezintă o posibilitate de cunoaştere şi înţelegere corectă a fenomenului.
Probele de măiestrie vânătorească, de preparare a mâncărurilor specifice, dresura canină, evaluarea trofeelor sau prezentarea grupelor de vânători din judeţul nostru, vor constitui deliciul acestui festival. Nu va lipsi nici tradiţionalul bal al vânătorilor, pigmentat cu întreceri în imitarea boncănitului cerbilor sau cu proverbialele poveşti vânătoreşti.
Gazda va fi, nimeni altul decât primarul comunei Bata, Ioan Micurescu, el însuşi un împătimit vânător şi povestitor, care va pune la dispoziţie spaţiul necesar bunei desfăşurări a evenimentului, la pensiunea „Bade Ioane” de la intrarea în comuna Bata dinspre Arad.
Printre participanți se numără şi asociaţiile de vânătoare din judeţul Arad, Direcţia Silvică Arad, precum şi invitaţi din alte judeţe şi chiar din străinătate.
Evenimentul se va încheia cu un spectacol folcloric programat pentru ora 17.00 încununat de un foc de artificii.
O iniţiativă inedită care îi onorează pe organizatori.
 
Festivalul ”Dorel Sibii” de la Săvârșin, ediția 2014
 
Dispariţia nedreaptă, la numai 53 de ani, a scriitorului Dorel Sibii, unul dintre cei mai fermecători şi talentaţi scriitori arădeni, validat în poezie, proză şi teatru pentru copii, al cărui umor ingenios şi trăznit părea inepuizabil, a făcut ca un grup de scriitori membri ai  Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din România şi colaboratori ai Revistei de Cultură „Arca” să lanseze un Festival şi Concurs literar la Săvârşin care să-i poarte numele.
În acest an, Festivalul de Literatură „Dorel Sibii” se află la a XVI a ediţie şi va reuni la Săvârşin, în perioada 6 – 7 septembrie, scriitori din Arad şi judeţele limitrofe (Timiş, Hunedoara, Bihor, Alba). Vor avea loc simpozioane, mese rotunde, lecturi publice şi acordare de premii, inclusiv premiul Fundaţiei Culturale „Principesa Margareta”.
Festivalul  a devenit pe parcursul timpului un eveniment  cultural tot mai vizibil,  câștigând an de an în calitate. De la o ediție la alta, festivalul a crescut supunând  de fiecare dată o temă incitantă spre dezbatere participanţilor.
Printre amfitrionii Festivalului „Dorel Sibii” de la Săvârşin se numără de câțiva ani şi Fundaţia culturală „Principesa Margareta”, care, în prezenţa Alteţelor Lor Regale, acordă anual un premiu substanţial unui scriitor consacrat participant. Printre  câştigătorii acestui premiu până în prezent menționăm nume precum Daniel Vighi, Vasile Dan, Adrian Popescu, Ion Mureşan, Casian Maria Spiridon, Horia Ungureanu, Şerban Foarţă.
Din 2007 Festivalului i s-a asociat o Tabără de creaţie tot la Săvîrşin.  Destinată tinerilor scriitori performanţi din România  care au publicat  cel puţin o carte remarcabilă, Tabăra Internațională de Creație Literară a Tinerilor Scriitori, organizată anul acesta în perioada 3-7 septembrei, este totodată  un adevărat laborator de încercare a ideilor literare, de agregare a unor afinităţi literare, de grup, de opţiuni estetice. Pe de altă parte tabăra de la Săvârşin poate fi percepută ca o modalitate de promovare a unui spaţiu cultural literar ce prinde contur tot mai distinct – cel arădean, în speţă, ce de la Săvârşin.
 Ediţia din acest an va fi una de excepţie, la ea participând un număr de 15 tineri scriitori. Vor fi  organizate ateliere de creaţie literară, dezbateri, lecturi publice. De asemenea va fi editată o antologie care va cuprinde creaţiile scriitorilor  participanți.

Recomandările redacției