Voicu Sida 

Duminică, în orașul de pe Criș, Ineu, a avut loc un mare eveniment de o importanță deosebită și anume: sfințirea unor lucrări care au fost făcute la Biserica ce poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. O biserică care cu adevărat s-a văzut că are un păstor harnic și vrednic. Este vorba de părintele protopop Adrian Zaha, având lângă el pe părintele slujitor la această biserică, părintele Dan Turian.

De dimineață, cei doi erau prezenți în biserică, împreună cu credincioșii care aparțin de această parohie, pentru că aveau de întâmpinat trei mari fețe bisericești. Înainte de a începe slujba și de a-i întâmpina pe cei care erau așteptați cu sufletul la gură, l-am rugat pe părintele protopop să ne spună câteva cuvinte despre activitatea care se desfășoară la Ineu.

Iată ce ne spune părintele protopop: „Pentru noi este o mare sărbătoare să îi avem în mijlocul nostru pe Înaltpreasfințitul dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, pe Episcopul Vicar Emilian Crișanul și pe Înaltpreasfințitul Ioan Selejan, Mitropolit al Arhiepiscopiei Timișoarei și Mitropolit al Banatului. Am avut o serie de lucrări la biserică. Pictura nouă s-a păstrat în 15 scene din vechea pictură. Noua pictură este realizată de către pictorul Cornel Pașcanu. Eu de când am venit în parohia Ineu am executat vaste lucrări și anume reparații exterioare, asta începând de la turnul principal, reparații acoperiș. De asemenea, s-a făcut mobilier nou, au fost executate lucrări de eliminare a igrasiei din pardoseală, am introdus încălzirea centrală în pardoseală. Am placat cu marmură de Rușchița, astfel că nu mai avem probleme cu covoarele, care se umpleau de praf sau noroi. Acestea au fost niște obiective pe care le-am avut și m-a ajutat Bunul Dumnezeu să le terminăm cu bine“.

Întâmpinarea Înaltpreasfințitului Timotei Seviciu, împreună cu Episcopul vicar Emilian Crișanul

Cele două mari fețe bisericești de la Arhiepiscopia Aradului au fost întâmpinate de un sobor de preoți, împreună cu părintele protopop Zaha și un număr mare de credincioși îmbrăcați în port popular, care au început slujba. Nu mult timp a durat până când toți cei prezenți l-au întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Ioan Selejan, Mitropolit al Banatului și Arhiepiscop al Timișoarei.

La slujbă sunt prezente și autoritățile locale

Primarul Călin Abrudan, împreună cu viceprimarul Ionel Alb, care au fost întâmpinați de localnici, au avut parte de aprecierea Înaltpreasfințitului Ioan Selejan, mai ales când au observat și prezența domnului Iustin Cionca președintele Consiliului Județean Arad, care a precizat la Ineu se clădește de la o zi la alta, aici avem un primar harnic, tânăr și foarte gospodar“.

Primirea Înaltpreasfințitul Mitropolit al Banatului

Cu toții au ieșit din biserică pentru a întâmpina oaspetele care a fost primit de către cei de la Arhiepiscopia Aradului, Înalpreasfințitul Timotei și Episcopul Vicar împreună cu un sobor de preoți și credincioși. După oficierea slujbei și sfințirea lucrărilor executate, Înaltpreasfințitul a îndemnat lumea să meargă împreună la vot.

La Liceul Mihai Viteazul, la secția de votare

Cei trei înalți ierarhi s-au deplasat, împreună cu primarul Călin Abrudan, cu președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca la secția de votare, unde fiecare și-a exprimat dreptul de a vota. Cei din secția de votare i-au primit cu multă căldură pe cei trei oaspeți, de care s-au bucurat că au venit să voteze în secția lor de votare. După aceea s-au îndreptat fiecare spre locurile unde probabil aveau și alte activități, dar noi am fi vrut să mai discutăm cu această ocazie și alte aspecte care țin de administrația locală.

Voicu Sida

 

Recomandările redacției