Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, au efectuat astăzi un număr de patru percheziții domiciliare pe raza județului Caras-Severin, într-o cauză vizând săvârşirea de către mai mulţi suspecţi a infracțiunilor de trafic de minori, act sexual cu un minor, folosirea prostituției infantile și folosirea serviciilor unei persoane exploatate.

În cauză s-a reţinut faptul că, în cursul anilor 2020 – 2021, un număr de patru persoane din județul Caras-Severin, cu vârste cuprinse între 49 și 21 de ani, au recrutat și exploatat, prin obligarea la practicarea prostituției, o minoră in vârstă de 14 ani, profitând de starea vădită de vulnerabilitate a victimei.
În acest sens, traficanții au recrutat, transportat și adăpostit victima minoră, în vederea întreținerii de raporturi sexuale cu diferite persoane.
Recrutarea si ”manipularea” victimei a avut la bază fie metoda ”lover-boy”, fie promisiunea unor câștiguri facile, având în vedere starea materială precară a minorei.
Pentru întreținerea raporturilor sexuale cu victima, ”clienții” achitau sume cuprinse între 50 – 150 lei.
Totodată, traficanții au întreținut la rândul lor, în mod repetat, raporturi sexuale cu victima.
De asemenea, din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că o parte dintre ”clienți” cunoșteau atât faptul că victima este minoră, fapt care se putea observa și din nivelul de dezvoltare fizică a acesteia, cât și faptul că persoana vătămată era exploatată de către traficanți.
Față de aceste persoane a fost începută urmărirea penală, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea serviciilor unei persoane exploatate și folosirea prostituției infantile.
La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 15 persoane.
Acțiunea s-a realizat cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, Inspectoratului de Poliție al Județului Caraș-Severin, Inspectoratului Județean de Jandarmi Caraș-Severin, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timișoara, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin.
În cauză a fost asigurat suport tehnic de către Direcția de Operațiuni Speciale și Biroul de Analiză a Informațiilor Caraș-Severin.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Recomandările redacției