• Niculae Bădălău, numărul doi în cadrul Curții de Conturi a României, a fost reținut de procurorii DNA pentru 24 de ore.
  • Bădălău a fost săltat duminică seara și audiat la sediul central al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), principala acuzație fiind de trafic de influență și dare de mită.
  • Ridicarea și audierea lui Bădălău sunt o procedură mai puțin obișnuită deoarece este weekend și în mod normal nu au loc audieri în zilele de sâmbătă și duminică. 

Surse judiciare au declarat pentru aktual24.ro ca primarul pe care Niculae Badalau a incercat sa il mituiasca este Dan Pasat, primarul comunei Bucsani din judetul Giurgiu.

Dan Pasat, fost deputat PNL, a fost condamnat definitiv in 2013 pentru pentru trei fapte de santaj, dar si pentru alte fapte de fals, la trei ani de inchisoare cu executare. Pasat a fost condamnat pentru ca a intervenit pe langa primarii din Giurgiu pentru a atribui contracte firmei sotiei sale.

Firma in favoarea careia a intervenit Badalau se numeste Samby Impex SRL si apartine ginerelui acestuia. Ginerele lui Badalau, sotul Sabinei Badalau, se numeste Razvan-Alexandru Marica. Acesta a fost si membru in Consiliul de Administratie al TAROM.

Iata ce scria Ziarul Financiar in 2017 despre ginerele lui Badalau: „Razvan Alexandru Marica, 33 de ani, din comuna Bolintin-Deal, judetul Giurgiu, membru in CA-ul Tarom, este absolvent al Universitatii Spiru Haret din Bucuresti si a lucrat doar din 2015 ca ‘functionar administrativ’ la firma Samby Impex (constructii civile) din Giurgiu, companie cu afaceri de 2,9 milioane de lei anul trecut si cu un singur angajat”.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In datele de 09.08.2022 si 19.11.2022, inculpatul Badalau Niculae, in calitatea mentionata mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comuna sa atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apa potabila…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fara TVA, unei societati administrata de o ruda a acestuia, lasand sa se creada ca are influenta asupra unei persoane din conducerea Companiei Nationale de Investitii (C.N.I.), pe care ar fi promis ca o va determina sa asigure finantarea a doua proiecte depuse la aceasta institutie de catre primaria respectiva.

In perioada 2021-2022, in contextul derularii unui contract pe care aceeasi primarie il avea incheiat cu aceeasi societate comerciala, privind „Infiintare retea de alimentare cu apa…”, inculpatul Badalau Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate in prezenta cauza, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca in schimb acesta sa efectueze in continuare platile catre firma respectiva, chiar si pentru lucrari neconforme.

In acelasi context, dupa ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Badalau Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului mentionat mai sus (4.903.959,97 lei fara TVA) dar si dintr-un viitor contract a carui atribuire urmarea sa o obtina pentru aceeasi firma de la primaria respectiva, in data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiasi om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentand o parte din suma de bani promisa.

In total, inculpatul Badalau Niculae i-ar fi promis primarului suma totala de 170.000 euro, ce reprezinta procentul de 7% din valoarea celor doua contracte.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpati urmeaza sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Niculae Bădălău este numărul 2 în Curtea de Conturi a României, la Autoritatea de Audit și în trecut a fost un pion principal în conducerea PSD.

El este, de asemenea, președintele organizației județene a PSD Giurgiu, ccunoscut și ca “dl Ficățel”.

sursa: afaceri.news; aktual24.ro

Recomandările redacției