Fidesz, partidul de dreapta al prim-ministrului ungar Viktor Orban, declară acum că vrea să rămână în grupul conservator Partidul Popular European (PPE), într-o aparentă schimbare după alegerile pentru Parlamentul European de luna trecută, notează marţi DPA potrivit Agerpres. „Cred că este mai bine pentru noi. Este de asemenea cel mai bine pentru PPE să ne păstreze“, a declarat şeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt şi publicat marţi. PPE a suspendat Fidesz din cadrul formaţiunii de dreapta paneuropene pe o perioadă nedeterminată din cauza unei campanii de discreditare înaintea alegerilor vizându-l pe preşedintele conservator al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Luna trecută, Orban a spus că Fidesz va părăsi PPE din proprie iniţiativă dacă popularii europeni aleg să formeze un bloc centrist cu social-democraţii, Verzii şi liberalii. Grupul ar trebui să se alinieze în schimb cu extrema-dreaptă din parlament, a adăugat el.
Marţi, Gulyas a adoptat un ton mai măsurat în comentariile sale, spunând, citat de ziar, că „există chestiuni în care putem coopera cu social-democraţii, Verzii şi liberalii“.Această schimbare urmează unui rezultat mai slab decât cel aşteptat pentru populiştii de dreapta în ansamblu în alegerile din 23-26 mai. Cu toate acestea, Gulyas a declarat că Fidesz se opune în continuare numirii de către PPE a parlamentarului conservator german Manfred Weber pentru postul de preşedinte al comisiei. Weber, liderul PPE în parlamentul care îşi încheie mandatul, a avut dispute cu Fidesz şi a susţinut suspendarea partidului la putere în Ungaria în martie. Grupul ar trebui să numească un alt lider din tabăra conservatoare pentru post, a mai spus Gulyas. Preşedinţia comisiei este una dintre poziţiile de top ale Uniunii Europene.

Recomandările redacției