Fiecare gospodar trebuie să-şi facă datoria în faţa casei sale

0
284

Interviu cu Radu Giurgelea, primarul comunei Vârfurile

Radu Giurgelea primarul comunei Vârfurile IMG_0583 IMG_0586 IMG_0590 IMG_0597– Domnule primar cum a fost anul 2013 pentru dumneavoastră ca administrator al comunei?
– Comuna Vârfurile are o așezare geografică, care  așa cum o știe toată lumea se află pe dealuri. Şi din acest punct de vedere,  este o comună grea din punct de vedere al întreținerii drumurilor şi altor lucrări edilitzar-administrative care sunt necesare pentru buna desfăşutrare a traiului cotidian. Practic norocul a fost  că în anul ce a trecut, deşi nu am avut fonduri suficiente,  nu am avut ploi și nu a fost zăpadă care să îngreuneze şi mai mult traficul.   Practic trebuie să avem în vedere  că întreținerea drumurilor și a șanțurilor și multe lucrări de acest gen le-am făcut cu muncitori de la Legea 416.  A fost un an fără bani, nu am avut bani  să-mi execut unele lucrări începute și atunci, cum să spun, că a fost un an bun, dar de altfel cam toți am dus-o greu. Să nu se înţeleagă că ne plângem, dar asta este situația cu care ne-am confruntat în anul care tocmai a trecut.
– Vă rog să-mi spuneți câteva dintre lucrările începute și pe care le veți continua în anul 2014.
– Dacă definitoriu a fost faptul că resursele erau insuficiente, asta nu înseamnă că am  stat cu mâinile încrucişate pe piept.  O investiţie importantă este şi extinderea reţelei de  apă, aceasta  a fost una dintre lucrările de anvergură pe care le-am făcut în cursul anului trecut.    În acest an deja am primit ceva bani și suntem ocupaţi cu coloana de apă către satul Măgulicea.  La acest moment lucrările sunt în desfăşurare şi am ajuns chiar în hotar la ieșirea din satul Vidra. De asemenea, s-a procedat şi la  extinderea Cămi­nului Cultural cu o anexă  pentru evenimente pe care am denumit-o „Casa de Nunți“. Şi la acest capitol am avut întârzieri, tot din cauza banilor.  Dacă nu era acest impediment lucrarea  era deja finalizată. Pentru 2014,  mai avem în vedere şi drumul comunal din satul Lazuri, unde în cel mai scurt timp vom demara lucrările.
– Ce alte direcţii de acţiune mai aveţi pentru acest an?
– Ar mai fi de adăugat că avem  în vedere asfaltarea trotuarului pe ambele părți ale  șoselei naționale din centrul comunei Vârfurile. Tot în această perioadă, având în vedere că intrăm în sezonul de primăvară, vom face curățiri la vegetația uscată de pe marginea drumurilor, vom curăța șanțurile. De aceea  fac şi pe acestă cale  apel către ce­tățenii comunei de a-și face curățenie la stradă și să curețe șanțurile.  Este un aspect foarte impor­tant, la care eu ţin foarte mult: acela ca fiecare gospodar să-şi facă datoria şi să cureţe trotuarul şi şanţul din faţa casei sale. Numai aşa vom putea menţine o stare de curăţenie corespunzătoare în toată localitatea.
– Când ai apă, drumuri și canalizare poți vorbi de civilizație…
– Odată  ce am ajuns în teren pentru a face câteva fotografii am dat peste un grup de cetățeni care erau și ei în lângă utilajele  care exe­cutau lucrarea de introducere a rețelei de apă potabilă în satul Vidra.  Acești cetățeni au participat la lucrări fără să li să ceară acest lucru. Ei finisau şi nivelau  terenul pe unde trecea rețeaua de apă, prin contribuţia lor făcând ca lucrările să se realizeze mult mai repede. Câţiva  dintre ei chiar au remarcat: „Când ai apă, drumuri și canalizare putem vorbi de civilizație”.
Până în acest moment cana­lizare  nu avem, dar drumul asfaltat până în sat este realizat. A fost mai dificil cu apa de care  noi am avut mare nevoie în timpul verii, cum a fost și anul trecut, când  nu am avut apă, dar am  avut noroc, că ne-a adus cu mașina de intervenții de la pompierii din Vârfurile o cisternă pentru necesităţile urgente. Oamenii aşteaptă cu speranţă în ochi, dar şi rostesc aproape instantaneu, aşa ca un reflex: „Dacă am fi avut banii necesari apa era deja introdusă în sat, am înțeles că domnul primar vrea să ne asfalteze și drumul între Vidra și Măgulicea. Noi zicem că ar fi bine să punem și noi mâna și să nu așteptăm să vină cei de la  primărie să facă ei toată treaba. Dar să vă spun ceva, unii dintre noi suntem obișnuiți să primim totul de-a gata, dar s-au cam terminat acele vremuri, vă dați seama  că este foarte important  ca noi să avem apă în sat. Ca să vă faceţi o imagine despre acest lucru vă spun doar că atunci când era secetă trebuia să mergem până la Vârfurile după apă, la animale. Adică kilometri întregi. Asta însemna timp şi efort pierdut, când puteam face altceva util. Unde erau atunci politicienii care au venit în sat cu campania electorală cu megafoane. Acum… nu ştim cum de nu au apărut cei cu megafoanele prin sat pentru votări. Era o gălăgie şi o hărmălaie că mai era puțin și răsuna toată Vidra de atâta zgomot.  Acum, la noi  a venit doar domnul primar în rest nimeni”, au precizat câțiva localnici din Vidra.
Primarul îndeamnă oamenii să lucreze la pământul
Într-adevăr primarul comunei Vârfurile este tânăr, dar este un model de gospodar și lucrător al pământului. În fond un edil din mediul rural nu este un exponent al unei doctrine politice sau alteia, este mai degrabă un om al faptelor. Aşa că  a fi un bun gospodar este un atribut mai important, decât de  a dovedi cât de bum orator eşti sau că ştii foarte bine să discuţi despre pro­bleme de doctrină. Iar Radu Giurgelea este în primul rând un foarte apreciat gospodar de către oamenii locului. Iar asta este cea mai importantă carte de vizită: a avea încrederea şi susţinerea oamenilor. Dar asta nu vine din cer, pe gratis cum s-ar zice. Un prim semn este şi acela al unei gospodării aşezate în care lucrurile s-au făcut cum trebuie.
La primar în curte animalele vitele, tăurașii și oile arată foarte bine și sunt întreținute Nici munca  pământului nu-i este străină, Radu Giurgelea  a început să  cultive și porumbul. Deja chiar şi cei mai bă­trâni fermieri îi cer sfatul în privinţa graficului unor lucrări agricole şi modul de execuţie al acestora.  Aşa că primarul Giurgelea este primul care îi îndeamnă pe oameni să lucreze pământul. Dar nu prin vorbe, ci prin putearea exemplului personal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.