Visul măreţ al naziştilor, Al Treilea Reich – „domnia de o mie de ani a rasei pure, ariene” – avea nevoie de soldaţi, de muncitori, de oameni devotaţi trup şi suflet cauzei, care să fie crescuţi de la bun început doar pentru acest proiect.

Dar obsesia pentru naşterea unei rase superioare se lovea de o situaţie demografică extrem de delicată, consecinţă a Primului Război Mondial. Bărbaţii tineri şi disponibili erau foarte puţini, iar femeile rămâneau deseori însărcinate fără să fie măritate. De cele mai multe ori, ele făceau avort, pentru că în societatea germană de atunci era mare ruşine să ai un copil ilegitim, conform descopera.ro.

Din punctul de vedere al naziştilor, prea mult sânge pur, arian, se pierdea din această cauză, în timp ce regimul condus de Hitler visa să aibă de cât mai mulţi luptători cu păr blond şi ochi albaştri.

Copiii ilegitimi, consideraţi „datorie patriotică”

Deşi la prima vedere poate fi considerat un program social, menit să le ajute pe tinere să renunţe la ideea avortului, Lebensborn (Fântâna Vieţii), a fost în realitate un uriaş experiment demografic şi eugenic, de „purificare” rasială.

Iar consecinţele lui se observă şi în prezent, când aceşti copii ilegitimi, care au acum în jur de 60 de ani, se găsesc în imposibilitatea de a-şi găsi adevăraţii părinţi şi de a-şi afla trecutul.

Mai mult, proiectul pus la cale în 1935 de liderul SS Heinrich Himmler, mâna dreaptă a lui Adolf Hitler, nu se limita doar la ajutorul oferit fetelor aflate într-o situaţie delicată, care riscau să-şi compromită reputaţia.

Ofiţerii SS, consideraţi elita armatei germane şi exemplul perfect de bărbaţi arieni, erau stimulaţi să aibă aventuri cu tinere blonde, care erau şi ele încurajate să-şi dorească asemenea relaţii.

Multe din ele făceau parte din Liga Fetelor Germane, o asociaţie unde erau primite doar tinerele cu „origini sănătoase”, care erau apoi îndoctrinate să considere că rolul lor cel mai important era acela de a face cât mai mulţi copii pentru regimul nazist.

În Lebensborn nu erau acceptaţi decât copiii cu sânge pur. Prin urmare, ofiţerii SS, de obicei bărbaţi deja căsătoriţi, cu familie, erau sfătuiţi să lase în urmă cât mai mulţi urmaşi arieni, iar rezultatul acestor aventuri, promovate de partidul nazist ca „datorie patriotică”, trebuia ţinut secret.

Tinerele gravide mergeau într-o casă maternală specială (erau 10 case Lebensborn în Germania, multe din acestea locuinţe care fuseseră confiscate de la familii de evrei), unde erau nevoite să demonstreze originea ariană a familiei lor, dar şi pe cea a tatălui copilului.

Aici, viitoarele mămici primeau îngrijirile medicale necesare, iar după ce năşteau erau de obicei obligate să-şi abandoneze copilul. Micuţul devenea automat proprietatea SS-ului şi urma să fie consacrat acestei elite militare printr-o ceremonie specială.

Apoi avea să crească la orfelinat, unde se începea din timp şi îndoctrinarea, pentru a-l transforma într-un soldat perfect, demn de Al Treilea Reich, sau putea fi adoptat, de multe ori de familii bogate, ale unor ofiţeri germani.

 

ABBA este una dintre cele mai cunoscute și iubite formații de muzică din istorie, iar Anni-Fried Lyngstad (bruneta trupei) s-a născut în cadrul acestui experiment oribil nazist, conform atlas-geografic.net. Solista s-a născut dintr-o mamă norvegiană și un tată german pe 15 noiembrie 1945, la câteva luni după ce Germania era înfrântă și tatăl ei plecase acasă. Fiind victime ale umilințelor, Anni Frid și mama ei au emigrat în Suedia, acolo unde copiii Lebensborn erau tolerați mai bine.

În 1947, mama viitoarei cântărețe a murit din cauza insuficienței renale. Anni Frid, în vârstă de numai doi ani, a fost crescută de bunica ei. Fata a crezut că tatăl ei, numit Alfred Haase, a murit pe drumul de întoarcere în Germania, deoarece, conform rapoartelor, nava pe care era se scufundase.

Presa germană a descoperit în 1977 că tatăl ei era în viață. Vedeta și-a întâlnit tatăl după mai bine de trei decenii.

Recomandările redacției