La Văsoaia a avut loc, duminica trecută, cea de a V-a ediție a întâlnirii cu „Fiii satului”. Dacă în trecut, satul s-a depopulat și din cauza drumului care face legătura cu Chisindia, centrul de comună, primarul Ionel Pașca a reușit să asfalteze cei 11 kilometri de drum comunal, astfel încât se poate spune că Văsoaia a încetat să mai fie o localitate ruptă de lume. Decizia edilului-șef a fost cum nu se poate mai apreciată de săteni.
„Este extrordinar pentru noi că domnul primar Pașca a avut în vedere să asfalteze acest drum și a și reușit să o facă. Se vede că este un om gospodar”, susține unul dintre fiii satului Văsoaia.
După cum spuneam, Văsoaia este un sat mic, cu puțini locuitori, dar inimoși și harnici, aici punându-se foarte mult accentul pe creșterea animalelor și îngrijirea pomilor fructiferi. Cei care au plecat de-a lungul timpului din zonă, au avut prilejul să se reîntâlnească cu cei rămași și să depene amintiri.
Dealul Moțului, acoperit de spectatori
Întâlnirea a fost organizată cum scrie la carte pe Dealul Moțului, care a fost plin ochi de spectatori. Înainte de începerea sărbătorii propriu-zise, un sobor de preoți a oficiat o slujbă la Troița amplasată chiar pe vârful dealului.
Căldura insuportabilă de afară a ajuns să nu mai fie sim­țită pe deal, fiind o adevărată plăcere pentru toată lumea să se așeze pe iarbă, care era ca o plapumă moale; participanții profitând de prilej să se relaxeze, să mănânce din bunătățile aduse de acasă sau cumpărate de la comercianții care au venit să-și expună marfa, în timp ce primarul le-a pregătit invitaților un „deliciu” care se face de obicei în zonă. „Cine nu a venit la întâlnirea de anul acesta și a auzit cum a fost, la anul cu siguranță va veni. Pe lângă faptul că organizarea a fost de nota 10, priveliștea este splendidă, de aici putându-se vedea până la Ineu și pe Valea Mureșului”, susține unul dintre participanți. La rândul său, primarul Ionel Pașca, povestește că zona a început să redevină atractivă și să se repopuleze, ceea ce este îmbucurător.
„Aici este un loc perfect pentru a te relaxa, ai liniște, simți cum îți lucrează plămânii și poți să te bucuri de apa cristalină și toate câte ni le oferă natura pentru a avea o viață sănătoasă. Ați văzut și dumneavoastră câte fructe sunt… În sat au mai rămas doar câteva numere de casă locuibile, dar să știți că oamenii au început să revină încetul cu încetul. Sunt crescători de animale care au mulți porci, multe vite…”, afirmă Pașca.
Cântec, joc și voie bună
Programul artistic a început în jurul orei 16, fiind prezentat de Voichița Suba, o renumită solistă de muzică populară, care prin cântecele ei a făcut să răsune tot Dealul Moțului. Primul ansamblu care a urcat pe scenă a fost (se putea altfel?) „Pădureanca” din Chisindia, care a fost aplaudat la scenă deschisă de toți cei prezenți, fiind urmat de Ansamblul „Aldeșteana”; Ansamblul „Slătioara”, însoțit de cei doi soliști, Cosmina Brădean și Alexandru Pop; orchestra din Buteni; solista vocală Maria Fărcaș; invitată specială fiind Lioara Boșcu, de la Timișoara. În aceste condiții, spectacolul s-a încheiat abia în zorii zilei următoare.
Printre invitații prezenți s-au numărat deputatul Eusebiu Pistru, președintele ALDE Arad; Ioan Negrei, primarul comunei Vinga; Rovin Mariș, primarul comunei Șilindia și Mircea Braiți, primarul comunei Buteni.

Recomandările redacției