• Liceului Tehnologic i-a fost atribuit numele regretatului suveran

În octombrie al anului Centenarului Marii Uniri – un an cu multiple semnificații s-a mai scris o filă de istorie, chiar în așezarea care poartă emblema regalității – Săvârșin. Data de 25 octombrie – ziua de naștere a Regelui Mihai I, zi însemnată în inimile celor care l-au iubit pe „omul drag, românul adevărat” a fost mai mult decât o zi de meditare, de omagiere. Locurile de suflet ale regretatului suveran i-au primit numele, în semn de profundă prețuire.
Cu puțin timp înaintea zilei în care s-a născut Regele, pe 22 octombrie, la Săvârșin, alături de Familia Regală, comunitatea și arădeni din alte părți ale județului au luat parte la un moment important. Liceului Tehnologic din Săvârșin i s-a acordat numele „Regele Mihai”, în cadrul unei ceremonii care a culminat cu dezvelirea plăcii cu noul nume al unității școlare.
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și ASR Principele Radu – oaspeți de onoare s-au alăturat comunității.
Gazdele evenimentului au fost elevii liceului, alături de profesorii lor și de directorul liceului, profesoara de istorie, Luminița Costea. La ceremonie a fost prezent primarul comunei, Ioan Vodicean, alături de membri ai Consiliului Local. Au luat parte la eveniment prefectul județului Arad, Florentina Horgea, deputatul Dorel Căprar, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Arad, Anca Stoenescu și alți reprezentanți ai administrației.
S-a intonat Imnul de Stat și Imnul Regal.
Majestatea Sa Margareta a primit cheia liceului și a semnat în cartea de onoare. „Mulțumesc tuturor celor care au venit aici, pentru acest moment, pentru acest gest patriotic” , a spus aceasta.
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au dezvelit apoi placa de deasupra intrării principale a clădirii, purtând noul nume al liceului și au făcut o donație de carte bibliotecii unității școlare. Familia Regală a anunțat că în cursul anului viitor, donația de carte va continua.
„Acordarea numelui «Regele Mihai», Liceului Liceului Tehnologic din Săvârșin are o însemnătate deosebită pentru noi, pentru întreaga comunitate. Numele fostului suveran va dăinui în suflete și de acum vom avea și o unitate de învățământ care îi poartă numele. Este o mândrie, o onoare pentru noi, iar tinerii se vor apleca mai mult să învețe istorie, să cunoască trecutul, să cunoască viața regretatului Rege Mihai. Alte două străzi centrale, din apropierea Castelului Regal vor purta numele Reginei Ana și Reginei Elena. Așteptam avizul Comisiei de Atribuire a Denumirilor din cadrul Prefecturii – fiind doar o chestiune de procedură”, a spus Ioan Vodicean, edilul Săvârșinului.

Portretul Regelui

Majestatea Sa Margareta a dezvelit un portret în ulei reprezentând pe Regele Mihai, tablou care va rămâne în holul mare al liceului. Portretul a fost oferit Familiei Regale în ziua de 10 Mai 2016, de către profesorul universitar Florin Stănică, prorectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.
Ceremonialul a cuprins și un program artistic al tinerilor din Săvârșin.
Membrii Familiei Regale au
anunțat că – după cum își dorea Regele Mihai, vor petrece după tradiție Sărbătorile de Iarnă la Săvârșin și în acest an.

Recomandările redacției