filaretfiliLa doar 17 ani, Richard Filaret se transfera la Celtic Glasgow, însă acomodarea cu fotbalul dur, britanic, nu a fost simplă, motiv pentru care fotbalistul a revenit în țară. Aici a evoluat la ACU, Gloria, Corvinul Hunedoara și Șoimii Pâncota, însă transferul la UTA
l-a motivat cel mai mult. O accidentare l-a scos din nou din circuit pentru câteva luni, însă noul sezon în Liga a III-a l-a prins titular în centrul defensivei, când specialitatea sa era cea de fundaș stânga. „Am câștigat experieță pe un post nou pentru mine. Pentru asta îi mulțumesc domnului Roli Nagy că a avut încredere în posibi­litățile mele, iar eu încerc să-mi fac cât mai bine treaba acolo unde este nevoie de mine. Acum chiar pot spune că, poate, joc cel mai bun fotbal din întreaga mea carieră. Sper să-mi păstrez constanța și în aceste ultime două etape ale anului, dar asta – bineînțeles – dacă se va conta pe mine”, a precizat „textilistul”.
Filaret recunoaște că Sorin Botiș, colegul său de compartiment, l-a ajutat mult în procesul de maturizare fotbalistică. „Îmi dă încredere și nu doar mie, ci restului colegilor. E un om de bază la UTA, pentru spiritul echipei și atmosfera din vestiar. Pe mine mă așează bine în teren, îmi vorbește mereu și în maghiară și în română, cum îi vine. De fapt, ambii o mai dăm și pe maghiară din moment ce stăpânim limba și câteodată poate nu vrem să fim înțeleși de adversari. Se poate spune că e un mic atuu al nostru ca pereche de fundași centrali”, a spus tânărul utist, care, la rândul său, apreciază execuția din foarfecă a lui „Sore” la golul de 0-2 în deplasarea de la Ineu: „S-a redescoperit el pe el și nu neapărat acum, ci în Ungaria și Moldova, căci acolo a mai avut execuții de genul acesta, dar cu mii sau zeci de mii de oameni în tribune. E important să reușești astfel de faze pentru moral, pentru spectacol, dar mai ales pentru rezultatele echipei”.
Fotbalistul de 23 de ani a avut cuvinte frumoase și la adresa tinerei echipe din Ineu, învinsă, sâmbătă, cu         4-0. „În ciuda diferenței mari de scor, nu a fost simplu în fața unei echipe combinative, ce ar trebui să fie mai sus în clasament. Noi ne-am făcut jocul ușor marcând exact când trebuia, după care am stat bine în teren și au venit și restul golurilor. Legăm victorii și ăsta e lucrul cel mai important. Sperăm ca și etapa viitoare să ieșim învingători de pe teren, mai ales că evoluăm cu una dintre echipele ce se află peste noi în clasament. Cine câștigă sâmbătă, termină cel puțin pe locul doi turul de campionat. Sunt sigur că fiind două echipe cărora le place posesia și atacul va fi un meci, deschis, spectaculos”, consideră Richi Filaret.

Recomandările redacției