Preconizatele tăieri ale cheltuielilorr salariale propuse de  municipalitate au stârnit adevărate valuri, în rândurile opiniei publice  din Arad. Mai ales la Filarmonică  amputările preconizate ar fi atins mai bine de jumătate din bugetul de salarii. Oamenii au reacționat și se pare că la inițiativa unor consilieri locali se vor găsi soluții.  Suma alocată din proiectul de buget al instituției de cultură arădene va fi majorată cu un milion de lei. Asta ar duce la asigurarea salariilor  pentru angajați. Informațiile nu sunt încă oficiale. În orice caz, este un semnal bun că se pot găsi soluții rezonabile. Alte sume au fost alocate pentru alte scopuri  și în alte direcții, făcându-se unele  corecții.  Mai rămâne ca proiectul de buget să fie creionat în forma finală și să treacă de votul consilierilor.

  • Demian Siolvia Maria spune:

    Gânduri mărturisite
    Eleganța unui protest muzical de zilele trecute,cel al muzicienilor din Filarmomica Arad, m-a îndemnat să pun pe hîrtie gînduri,ce poate citite vor releva un adevăr : Muzica noastră nu invadează ci formează!
    Oscilăm între doi poli, adevărat la distanțe apreciabile, cel al antichității când necunoscătorul în arta instrumentului era socotit necivilizat și contemporaneitate unde cunoscătorul- în arta instrumentului sau a celei vocale -este socotit prea civilizat și costisitor.
    Gândul ce-l consemnez dorește să atragă atenția asupra beneficiilor educației muzicale ,beneficii prezente ,oferite ,dar mai ales câștigate indiferent de poziția avută în actul muzical, adică interpret sau auditor.Iată cîteva
    -stare de bine, stare de sănătate,armonie ,din care inerent se dezvoltă starea de prietenie. Ajungem firesc la apartenența la aceleași valori .
    -întălnirile repetate,concerte,repetiții,dezvoltă încredere,acceptare modelare reciprocă
    -dinamica unui concert, a unor repetiții solicită disciplina, cea constient acceptată,autocontrol.Observația,atenția,memoria,chiar și sub forma celei involuntare,conduc la ințelegerea fenomenului muzical,dezvoltînd o activitate de asimilare-învățare
    -limbajul artelor şi educația estetică se integrează zonei de comunicare, inducând claritate inteligenţei individului
    -prezența în universul artistic, repet,indiferent de poziția de auditor sau interpret,dezvoltă nediscriminare,repect pentru sine și pentru cel aproape ,pentru orice tip de efort,fizic sau intelectual
    ȘI ATUNCI ÎNTREB: TOATE ACESTE VALORI CÂȘTIGATE COSTĂ PREA MULT??
    UN OM CIVILIZAT ARE PREȚ FIX?????
    CÂT AVEM VOIE SĂ ȘTIM, SĂ DEZVOLTĂM ÎN NOI SAU ÎN AUDITORIUL NOSTRU ESTE CUANTIFICABIL “per capita”????????
    Nu am pretenția ca de la prima citire să-mi dați dreptate domnilor decidenți asupra soartei unei instituții muzicale profesioniste a urbei noastre. Dar vă rog ,CITIȚI măcar de două ori cele scrise mai sus. Sunt adevăruri ce dăinuie de peste 2000 de ani.
    Prof. Silvia Maria Demian-pensionară,de peste 48 de ani în slujba doritorilor de frumos

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției