filarmonicaDeparte de a se fi aplanat (că de stingerea sa nu poate fi vorba nicicum), conflictul des­chis şi îndelungat dintre artiştii Filarmonicii de Stat Arad şi ma­nagerul instituţiei, compozitor dr. Alin Corneliu Văcean, ia amploare cu fiecare zi care trece. Deşi abuzurile grosolane ale managerului au fost sancţionate de instanţe judecătoreşti (cazul celor doi artişti instrumentişti concediaţi ilegal şi reangajaţi prin efectul sentinţei judecătoreşti, cu plătirea retro­activă a salariilor la care cei doi ar fi avut dreptul), şi de instituţii de control ale statului (controale ale Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad, care „s-au lăsat” cu două amenzi, fără a se şti însă cui au fost aplicate: instituţiei sau managerului), şi cu somaţii de intrare în legalitate, şi deşi Primăria municipiului l-a dat în judecată pe manager pentru a recupera din buzunarul lui pagubele produse în buget prin plătirea salariilor celor doi instrumentişti concediaţi ilegal şi reangajaţi prin sentinţă jude­cătorească (proces câştigat de Primărie), managerul-compozitor-dr. îşi continuă nestingherit manageriatul abuziv călcând în paşi săltăreţi peste orice limite ale legilor şi ale bunului-simţ. Ca urmare, Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonica de Stat Arad (SAIFA), a făcut publică o scrisoare deschisă adresată CLM Arad, scrisoare în care enumeră o parte din acţiunile manageriale abuzive ale comopozitorului dr. Alin Corneliu Văcean, evocă secretomania comisiilor CLM în cazul grevei generale de la Filarmonică, desfiinţează schimbarea abuzivă a programului de lucru şi adoptarea în Consiliu de Administraţie al Filarmonicii a noului regulament de organizare şi funcţionare şi cere organului deliberativ municipal să soluţioneze de urgenţă situaţia devenită de-a dreptul explozivă.
„Scrisoare deschisă către Consiliul Local al Municipiului Arad
Dorim să aducem în atenţia autorităţilor publice situaţia Filarmonicii şi facem un apel pentru rezolvarea ei cât mai grabnică.
Încă de la preluarea manda­tului, actualul manager era obli­gat prin lege să realizeze Con­- tractul Colectiv de Muncă pe instituţie, document pe baza că­ruia se alcătuiesc toate celelalte documente prin care se reglementează activitatea din instituţie. Deşi este la al doilea man­- dat, managerul nu a reuşit nici până astăzi să finalizeze acest important document.
Conducerea discreţionară a instituţiei şi numeroasele abu­zuri au dus la declanşarea unei greve generale, unică în istoria Filarmonicii. Comisiile alcătuite de Consiliul Local cu această ocazie au elaborat rapoarte care nu s-au făcut publice şi nu au avut niciun rezultat, deşi au trecut şase luni de la grevă.
Numeroasele dispoziţii ilegale au generat procese în instanţă în urma cărora cheltu­- ielile au fost plătite din banii instituţiei, la fel şi amenzile aplicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă.
În luna martie, Consiliul Local al Municipiului Arad a aprobat o schimbare a programului de mun­că. Această propunere a fost formulată de managerul Filarmonicii, fără să fie discutată cu Consiliul Artistic, Consiliul de Administraţie şi sindicat. Acest program încalcă legislaţia muncii în vigoare, fiind sancţionat ca atare de I.T.M.
În luna aprilie, Consiliul de Administraţie a votat un nou Regulament intern, care  încal­că însă programul aprobat de C.L.M. Arad; de asemenea, în opinia noastră, încalcă fişele de post, precum şi Regulamentul de Organizare şi Funcţio­nare a Filarmonicii. Noul Re­- gulament Intern nu a fost adus la cunoştinţă angajaţilor, deci considerăm că în vigoare este vechiul Regulament, care prevede modul de organizare a săptămânii de lucru. Legislaţia muncii prevede că dacă regulamentul nu este adus la cunoş­tinţă angajaţilor, el nu le poate fi opozabil.
Solicităm autorităţilor competente să intervină de urgenţă, pentru a preîntâmpina escala­darea stării conflictuale din Filarmonică şi pentru a evita producerea unor noi ilegalităţi.
S.A.I.F. Arad”

Recomandările redacției