Nemulţumiţi peste măsură de felul cum sunt manageriate problemele cu care se confruntă, sindicaliştii Filarmonici de Stat Arad au ţinut astăzi, o conferinţă de presă.

Astfel, în faţa reprezentanţilor presei, liderul de sindicat Mihai Dogariu a făcut o succintă situaţie a cunoscutei instituţii de cultură scoţând în faţă unele probleme peste care nu pot şi nu doresc să treacă cu uşurinţă. Dacă acum o sută de ani, la înfiinţarea Filarmonicii orchestra număra peste 85 de instrumentişti, în prezent numărul lor abia dacă depăşeşte 30 de membri, la acest număr adăugându-se cei circa 30 de membri ai corului. Nu e mai puţin adevărat că nici conducerea Filarmonicii nu se situează la nivelul cerinţelor căci „Filarmonica arădeană este singura din ţară care nu a primit finanţări, dar chiar banii existenţi au fost cheltuiţi pe lucruri inutile. Astfel, s-au făcut investiţii pe instrumente la care nu are cine se cânte, s-a achiziţionat un autoturism Mercedes cu care se fac curse inutile, ca să nu mai vorbesc despre decizia managerului general (Dr Alin Văcean n. red) de a obliga instrumentiştii la studiu individual deşi clădirea Filarmonicii nu are spaţiu adecvat acestor cerinţe“, spunea Mihai Dogariu. Legat de acest aspect, al lipsei spaţiului, liderul sindical preciza că obligaţia de a institui studiul individual s-a făcut sub presiunea ameninţării cu tăierea din salarii. Ba, din cauza spaţiului redus, sănătatea instrumentiştilor din orchestră precum şi a membrilor corului estea grav afectată, sunetele fiind foarte ridicate, care pot ajunge chiar la 116 decibeli, cu mult peste limita admisă.

După cum s-au exprimat liderii sindicali, probabil se vrea ca Filarmonica de Stat Arad să fie trasă pe linie moartă, altfel neexplicându-se felul vădit defectuos în care este manageriată instituţia. Varyas Tiberiu, vicelider sindical spune: „Filarmonica este lăsată se moară. În perioada estivală, de exemplu, când funcţionează Teatrul de Vară, când au loc tot felul de manifestări publice, Filarmonica este voit omisă, în schimb sunt invitate la manifestări tot felul de formaţii de aiurea. În câteva zile începe noua stagiune, cu un program foarte consistent, care cere o suprasolicitare a artiştilor, în dauna sănătăţii lor. Un manager serios ar trebui să ştie că are în subordine oameni, artişti, o instituţie de cultură, nu o plantaţie“.

Angajaţii au interzis la cafea

Conform unei decizii mai mult decât aberante a managerului Filarmonicii, bazată pe gândirea că „aici se munceşte, nu se bea cafea“, a fost înlăturat până şi aparatul de cafea din instituţie. Hotărârea este cu atât mai absurdă şi ridicolă cu cât de acest aparat se folosea şi publicul spectator, iar în nici o altă instituţie de cultură din lume aparatele nu încurcă buna desfăşurare a actului artistic. Până şi cel mai celebru teatru liric din lume, Scala din Milano, are parte de cel puţin un aparat de cafea pe fiecare palier.

Liderii sindicali solicită un răspuns ferm din partea Primăriei Arad prin care să se spună răspicat dacă se doreşte sau nu desfiinţarea Filarmonicii.

O voce distinctă printre sindicalişti a fost Daciana Rădoiaş, membră a Corului Academic, care a spus printre altele: „Corul filarmonicii este corul cu cea mai bogată activitate din ţară. Un concert Eminescu acapella l-am pus în scenă în doar zece zile. Corul are probleme prin suprasolicitare. Nici nu vreau să mă gândesc pe cine dau în judecată dacă mă îmbolnăvesc şi-mi cade vocea. Mai există zvonuri conform cărora conducerea Primăriei Arad intenţionează să distrugă ansamblul de la Arad pentru a face loc Filarmonicii Banatul din Timişoara, pe care vrea să o găzduiască în sala noastră“.

Sindicaliştii au cerut să se aibă mai mare grijă faţă de orchestră, faţă de instrumentişti, întrucât este nevoie de cel puţin 16 ani ca un artist să poată urca pe scenă în spectacol. De asemenea, sindicaliştii au cerut sprijinul arădenilor pentru a susţine viitorul Filarmonicii.

Iar măsura impusă de a se studia individual în condiţiile unor spaţii improprii va fi atacată în instanţă.

Recomandările redacției