În anul 1920, un fiu al locurilor natale, născut la Șistarovăț, Sever Bocu, cumpără de la Constantin Misici casa (care acum este Muzeul Orașului Lipova) iar zona Lipova, Radna și Șoimoș vor primi un nou statut cultural, economic, comercial și spiritual. Acest lucru a fost posibil prin legăturile lui cu importante perso­nalități din România Mare. Între timp, Sever Bocu este numit Ministrul Despărțământului cu sediul la Timișoara, care, impulsionat de vizita lui Nicolae Iorga la Lipova, unul din cele mai importante puncte de atracție, a finanțat restaurarea bisericii ortodoxe și Lipova și ca semnal dat de comisia monumentelor istorice prin atribuirea sumei de 3 milioane pentru această lucrare.
De remarcat că în aceeași perioadă în atenția lui Sever Bocu au intrat și Stabilimentul Băilor Lipova, fapt scos în evidență de întreaga presă a vremii. De asemenea, în 1930, s-a introdus iluminatul electric, cu intervenția pe lângă autoritățile centrale a lui Sever Bocu.
De asemeni, un rol important l-a avut Sever Bocu – ca ministru de despărțământ, prin demersurile sale privind construcția cazarmei militare și obținerea fondurilor necesare în anul 1938, fiind terminată în anul 1943.
Sursa: Lipova Capitala Mică a Banatului, Puiu Emilian Valea

Recomandările redacției