Filiala Arad a Casei Româno-Chineze a organizat azi o conferinţă de presă, prima din „sesiunea de toamnă”, susţinută de preşedinta filialei, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.

Au fost „atacate” patru subiecte distincte: simpozionul inte4rnaţional pe care filiala îl va organiza în curând, lansarea unui album monografic al Aradului, vizita în China a delegaţiei Consiliului Judeţean Arad şi chestiunea cursurilor de limbă chineză.

Relativ la simpozionul internaţional, Lizica Mihuţ a anunţat că se va intitula Dialoguri româno-chineze şi că şi-au anunţat prezenţa şi participarea cu lucrări ştiinţifice şi comunicări asupra temei personalităţi de marcă din Arad şi din ţară şi oficiali ai Ambasadei Chinei în România. „Simpozionul are menirea de a promova şi propagsa civilizaţia şi cultura Chinei în România, dar şi promovarea Aradului în vasta şi profunda lume chineză. Vor fi prezenţi înalţi demnitari ai Ambasadei Chinei în România, istorici şi oameni de cultură din Arad şi din ţară, mambri ai corpurilor academice ale celor două universităţi din Arad, reprezentanţi ai mediului de afaceri. Este a doua ediţie a acestui simpozion şi, după succesul înregistrat la prima ediţie, avem certitudinea că ne vom depăşi performanţa”, a spus Lizica Mihuţ.

Următoarele două subiecte au avut legătură directă cu această a doua ediţie a simpozionului – lansarea cu această ocazie a Albumului Monografic Arad în limbile română, chineză şi engleză, cu traducerea în chineză aparţinând unui student arădean la Universitatea din Cluj, şi cu prima ediţie a simpozionului – vizita în China a unei delegaţii a Consiliului Judeţean Arad şi a unui jurnalist arădean şi organizarea unui stand expoziţional arădean cu acea ocazie. „Prezenţa în China a delegaţiei CJ şi a jurnalistului arădean desemnat de Ambasada Chinei la Bucureşti şi organizarea în China a standului expoziţional al Aradului sunt succese clare ale activităţii noastre, toate acestea conturându-se cu ocazia primei ediţii a simpozionului. Relaţiile cu China se constituie într-o oportunitate deosebită pentru Arad şi evoluăm cu paşi mici dar siguri pe direcţia întăririi şi extinderii acestor relaţii”, a spus Lizica Mihuţ.

Ultima temă a prilejuit anunţarea preluării la Universitatea de Vest Vasile Goldiş a cursurilor de limbă chineză, cursuri organizate opână acum de Casa Româno-Chineză. „Apreciez în mod deosebit implicarea UVVG şi preluarea acestor cursuri. Pentru Casa Româno-Chineză nu este o pierdere, însă este un câştig pentru cursul în sine, întrucât altele vor fi coordonatele pe care se va lucra şi evolua într-un mediu specific educaţional, universitar”, a spus Lizica Mihuţ.

Recomandările redacției