În anul 2012, Crucea Roşie Arad a avut la dispoziţie fonduri în valoare totală de 394,943 de lei, provenind din cotizaţii, sponsorizări, donaţii, prestări, servicii, colecte etc. Astfel, CR Arad a avut sprijin financiar în activităţile, donaţiile şi proiectele abordate anul trecut. Preşedintele Filialei Judeţeene a Societăţii Naţionale de Crucea Roşie Dan Paicu şi directoarea Filialei Jude­ţene de Crucea Roşie Iudita Cuvineanu au prezentat, ieri, raportul societăţii pe anul 2012 şi proiectele iniţiate în perspectivă pentru 2013.
Filiala CR Arad îşi susţine activităţile fără nici un sprijin financiar de la guvern, ci doar prin eforturi proprii şi prin activitatea voluntarilor. În schimb, are parteneri, susţinători şi donatori, printre care Feroneria, Universitatea „Vasile Goldiş” Arad, SIF Banat-Crişana, SC Agrirom, Moda, COTTA Internaţional, Deichman, Amatex, SILPLAST, Farmacia Ivona, Labrador, bănci, persoane fizice, CR Traunstein- Germania.
Societatea Română de Cruce Roşie este o organizaţie nonguvernamentală înfiinţată în anul 1876, care are misiunea de a preveni şi alina suferinţa umană. Organizatoric, structura Crucii Roşii Arad este alcătuită din 8 subfi­liale în oraşe şi judeţ, 62 comisii, 1613 membri de Crucea Roşie şi 143 de voluntari, totul fiind coordonat de un comitet judeţean de 29 de membrii,.
Proiectele derulate în anul 2012 sunt multe, printre care se numără campania naţională „Banca de alimente”, şi anume colete de alimente de la Real, Metro şi Carrefour. În anul 2012 au fost donate şi distribuite 3406 kg de alimente pensionarilor cu venituri mici, persoanelor cu handicap, familii cu copii vulnerabili, în total 1056 de be­neficiari.
Alte acţiuni au fost campania de donare de sânge „Viaţa ta salvează vieţi”, proiectul „Crăciun 2012”, care a presupus coleta de cadouri şi dulciuri pentru 120 de copii de la Casa de copii Curcubeul Arad, proiectul naţional „Sistem informaţional de pregătire în acordarea primului ajutor”, proiectul „Sal­- vatori comunitari”, în care au fost implicaţi pompierii din Pecica şi proiectul „Gândeşte verde, trăieşte sănătos”, program de educaţie ecologică.
În programul de pregătire şi intervenţii la dezastre, în anul 2012 echipajul filialei Arad a obţinut locul III pe ţară. „Anul acesta vreau să luăm locul I pe ţară, deşi va fi mai greu pentru că avem mai puţini membri”, a declarat Iudita Cuvineanu. În cadrul acestui program, în anul trecut s-au organizat cinci detaşamente de intervenţii în judeţ. Au fost trimise bunuri în toate zonele din ţară, la 100 de persoane sinistrate. Crucea Roşie Arad a contribuit cu saltele, paturi, lenjerie, un generator electric şi bidoane de apă. Acestea au fost trimise în judeţul Arad, la Nădab. Sinistraţii din judeţele Bacău, Brăila, Ilfov, Vrancea şi Buzău, au primit alimente şi bani din partea Filialei CR Arad. Judeţele din sudul ţării au fost afectate de căderi de zăpadă, care au lăsat familiile fără locuinţă.
„Toţi cei care suntem membri ne dedicăm acestor acţiuni pentru a face bine. Una dintre marile reali­zări din 2012 este obţinerea unui nou sediu, pe strada Ceahlău nr. 22, şi îi mulţumim domnului primar pe această cale, sediu pe care l-am primit anul trecut în iunie şi în care am reuşit să ne mutăm în luna martie a anului acesta, după multe re­novări şi lucrări”, a declarat Dan Paicu. „De 1 iunie anul trecut am transportat bunuri la trei case de copii, în total 270 de copii au fost beneficiari. Le-am trimis materiale didactice, medicale, cursuri de prim ajutor, toate acestea fiind posibile datorită voluntarilor noştri de la Universitatea «Vasile Goldiş», Colegiul «Elena Ghiba Birta» etc.”, a explicat Iudita Cuvineanu.
Claudia Gavra

Recomandările redacției