Filialele Uniunii Ucrainenilor din România și-au dat întâlnire la Dud

0
683

Satul Dud a devenit, sâmbătă, capitala ucrainenilor din România. Asta, în condițiile în care localitatea arădeană a găzduit întâlnirea filialelor Uniunii Ucrainenilor din România. A fost o întâlnire cu puternice accente religioase și culturale, oapeții venind însoțiți de coruri care au prezentat un program de rugăciuni în limba ucraineană. De menționat că toate discuțiile purtate în limba ucraineană au fost traduse în română.
Întâlnirea a fost organizată la Căminul Cultural din Dud de către Gavrilă Miculaiciuc, pre­ședintele Filialei Arad a Uniunii Ucrainenilor, secretara Ana
Hanțic, cu sprijinul celorlalți membri ai comitetului filialei județene, în timp ce fonduriole necesare au provenit de la Uniunea Ucrainenilor. Printre invitați s-au numărat protopopul ucrainean din Sighetul Marma­ției (Maramureș); reprezentanții filialei din Timiș, conduși de președintele Gheorghe Hleba; Colotela Iaroslav, președinta filialei din București; reprezentanții filialei din Caransebeș, conduși de Ioan Liber; dar și deputatul Eusebiu Pistru, președintele ALDE Arad. În deschiderea întâlnirii, reprezentanții filialelor s-au adresat celor prezenți.
„Noi avem o colaborare frățească cu toate etniile, indiferent de unde venim. Toți trăim în grădina Domnului”, a spus printre altele Gavrilă Miculaiciuc, președintele Filialei Arad a Uniunii Ucrainenilor.
În ceea ce-l privește, deputatul Eusebiu Pistru a salutat prezența la Dud a oaspeților ucraineni veniți din toate col­țurile țării.
„Să știți că am vizitat timp de câteva zile zona Maramureșului, unde am purtat discuții cu ucrainenii. Mi-au spus că se simt frați cu românii, pentru că s-au născut aici, împreună cu noi. Sunt niște oameni deosebiți”, a afirmat Pistru.
După terminarea festivității de la Dud, oaspeții au fost invitați la masă la Pâncota, apoi au fost să viziteze Mănăstirea Feredeu, iar duminică au participat la o slujbă religioasă la biserica din Târnova.
Voicu Sida

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.