O serie de filme românești au intrat în topul preferinţelor unui public variat și, de-a lungul timpului, au fost premiate la festivaluri de film internaţionale și nu numai, scrie libertatea.ro. În zia­rul de ieri am prezentat patru filme româ­nești care merită văzute. Azi continuăm lista cu încă patru filme.
5. Două lozuri. O comedie care prezin­tă povestea lui Dinel și Pompiliu, care recurg la una dintre cele mai căutate soluții atunci când oamenii au nevoie de bani, joacă la Loto 6/49. Cei doi află de la televizor că au câștigat premiul cel mare, iar când se decid să meargă să ridice premiul își dau seama că există o problemă, iar de aici începe adevărata distracție.
6. Eu când vreau să fluier, fluier. Film românesc catalogat drept dramă ci­nematografică din anul 2010. Filmul a fost nominalizat pentru premiul Ursul de Aur de la Festivalul Internațional de Film de la Berlin și a primit Marele Premiu al Juriului, Ursul de Argint, dar și premiul de la Galele Gapo pentru Cel mai bun film. Filmul arată povestea unui tânăr care este condamnat pentru furt la o pedeapsă cu închisoarea de patru ani, iar cu câteva zile înainte de eliberare află că mama sa și-a găsit de lucru în Italia și intenționează să plece, dar să îl ia cu ea și pe fratele său mai mic.
7. 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile. Film românesc care a primit premiul Palme d’Or la a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes din 2007, dar și premiul FIPRESCI. Filmul dezbate drama unei femei române în contextul Decretului anti-avort în perioada lui Ceaușescu. Pe parcursul unei zile din anul 1987, două studente prietene, Găbița, cu ajutorul prietenei sale Otilia încearcă să facă un avort, acțiune ilegală în acea vreme.
8. Polițist Adjectiv. Film polițist românesc catalogat drept dramă și realizat în Vaslui, orașul natal al regizorului Corneliu Porumboiu. Poveste filmului îl prezintă pe Cristi, un polițist dintr-un oraș de provincie, care urmărește cazul unui licean ce este acuzat de trafic de droguri. Pe parcurs, gândirea polițistului se schimbă, acesta își dă seama că nu mai crede atât de mult în meseria sa și nu își mai dorește să rezolve cazul.

Recomandările redacției