Povestea de la „colectiv“ a mișcat o țară întreagă, iar tragicul eveniment continuă să răscolească suflete. Rămâne nu doar traumă pentru o națiune, ci cap de afiș în rândul evenimentelor pentru care mai există întrebări.

Așadar, tragica poveste a fost transpusă într-un film. Drama „colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu același nume și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Documentarul „colectiv”, regizat de Alexander Nanau va fi proiectat sâmbătă,7 martie, la Cinema Arta, de la ora 19.00.

Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americană la TIFF (Toronto International Film Festival). Pelicula a fost selectată și în cadrul altor festivaluri europene, printre care Festivalul de Film din Zurich, unde a fost premiată ca „cel mai bun film documentar“. „colectiv” este în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfășoară în Statele Unite.

Producția oferă în premieră spectatorilor din cinematografe, acces în locurile cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv: redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe. Filmul are în vedere jurnaliști, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienți și familiile lor, dar și oficiali din guvern și reprezentanți ai statului, dezvăluind fără perdea, o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării.

Pelicula este regizată de Alexander Nanau. În distribuție sunt Narcis Hogea, Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luțac, Camelia Roiu, Tedy Ursuleanu, Vlad Voiculescu și Nicoleta Ciobanu.

Intrarea la această proiecție va avea loc pe bază de rezervare. 

https://www.youtube.com/watch?v=ji8hzpyefD4&feature=emb_title

 

Recomandările redacției