uav

Concursul naţional de creaţie literară şi eseistică pentru elevi de liceu „Adolescenţa şi provocările scrisului”, inițiat de Facultatea de Ştiinţe Umaniste şi Sociale a Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad şi organizat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Arad, îşi încheie astăzi cea de-a treia ediţie. Concursul a avut două secţiuni: cea naţională, organizată în mediul virtual, şi cea arădeană – care se desfăşoară azi, tot azi urmând a se juriza lucrările şi a se stabili premianţii. La concurs s-au înscris 140 de liceeni: 188 din ţară şi 52  din judeţul Arad.

La faza naţională s-au acordat 13 premii, marii câştigători fiind Andreea Cristina Smeu, de la Şcoala Centrală  Bucureşti – pentru poezie, Antonia Frăţilă, de la Liceul Tehnologic Energetic Câmpina  – pentru proză, Diana Iuliana Ciupercă, de la Liceul de Arte Hariclea Darclee Brăila – pentru eseu, şi Cristina Mihaela Botîlcă, de la Liceul Mihail Kogălniceanu din Snagov – pentru limbi moderne.

Toţi participanţii la concurs şi profesorii lor vor primi diplome de participare.

Eforturile organizatorilor şi partenerilor s-au văzut răsplătite instituţional prin preluarea concursului în calendarul de concursuri naţionale ale Ministerului Educaţiei, prin includerea sa pe agenda Consiliului Judeţean (prin Centrul Cultural Judeţean), şi profesional prin numărul mare de participanţi. „A fost un concurs foarte reuşit, dar care a presupus un efort extraordinar din partea noastră. Cea mai mare mulţumire este constatarea că liceenii de azi încă citesc literatură şi scriu. La fel de reconfortantă este constatarea că sunt printre liceeni valori reale, talente incontestabile, de dezvoltarea şi realizarea cărora suntem răspunzători ca profesori”, a declarat prof. univ. dr. Florica Bodiştean, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste şi sociale a UAV, „vinovata principală” de iniţierea şi organizarea concursului.

Universitatea le-a mai pregătit participanţilor o surpriză. „Valoarea textelor prezentate în concurs ne-a determinat să luăm o decizie importantă: publicarea în volum tipărit a celor mai valoroase lucrări, fie că au fost premiate sau nu. Volumul va ieşi la Editura Universităţii Aurel Vlaicu şi se va constitui în debutul tinerilor liceeni în lumea mirifică a scrisului”, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, directoarea şcolilor doctorale ale UAV.

Recomandările redacției