olteannou samaraMicul orăşel Schwechat, aflat la doar câţiva kilometri de capitala Austriei, Viena, a găzduit timp de zece zile un eveniment sportiv de anvergură, Campionatele Europene de seniori la tenis de masă. Mai bine zis un semi-Campionat Mondial, pentru că asiaticii au invadat de mult timp bătrânul continent, în special în concursul feminin. O practică nedreaptă dar încă regulamentară în tenisul de masă european, care tinde să anuleze identitatea sportivă a unor ţări cu renume în sport, precum Germania, Spania, Franţa, Turcia, Suedia, Croaţia sau Austria, reprezentate fără nicio reţinere de jucătoare asiatice, majoritatea chinezoaice.
Multiversum – o gazdă impunătoare
Să mai spunem că evenimentul s-a desfăşurat într-o atmosferă extraordinară, creată de numerosul şi avizatul public prezent în superbul complex Multiversum. Acolo unde reprezentantele României au suferit din greu în faţa jucătoarelor cu ochii oblici. După ce le-au interzis aurul în proba pe echipe, chinezoaicele au fost un coşmar pentru românce şi în celelalte două probe. Prima lovitură a venit chiar vineri, în prima zi a probei de dublu. Arădeanca Daniela Dodean şi Elizabeta Samara, campioane europene „en-titre” şi principale favorite, au fost eliminate în turul doi, optimi de finală, de reprezentantele Spaniei, Shen Yanfei, favorită 1 la simplu şi Sara Ramirez, un tandem redutabil.
Marea lovitură a venit la „dublu”: Dodean şi Samara – „out” în optimi
„Tricolorele” au fost surprinse de teribila pereche iberică, care s-a impus în patru seturi (10, 8, -6, 6). În primul tur, Dana şi Eliza trecuseră lejer de sârboaicele Molnar şi Todorovic, scor 3-0 (6, 5, 3). Ceva mai proape de medalii au fost în schimb Bernadette Szocs şi Cristina Hîrici, învinse cu 4-2 în sferturi de nemţoaicele Petrissa Solja şi Sabine Winter. În optimi, reprezentantele României s-au impus cu 3-2 la seturi în faţa polonezelor Partyka şi Grzybowska. Eliminarea prematură din proba de dublu a fost o lovitură grea pentru Dodean şi Samara, care peste numai jumătate de oră aveau să intre din nou la masă, dar în proba de simplu.
Fetele s-au remontat, dar ţintarul a fost teribil
Fetele noastre au reuşit să se remonteze rapid şi să treacă peste şocul de la „dublu”. Dodean a avut cel mai greu meci, împotriva „nemţoaicei” Zhenqi Barthel, pe care a depăşit-o, nu fără emoţii, cu 4-2 (-7, 6, 13, -8, 7, 6). În primul tur, Dodean trecuse cu acelaşi scor de rusoaica Olga Baranova. Ziua de sâmbătă începea cu mari speranţe pentru delegaţia României, rămasă cu toate cele trei jucătoare de bază în optimile probei de simplu, unde exact o jumătate din calificate erau de origine asiatică. Primele la masă au intrat Daniela Dodean şi Bernadette Szocs, care aveau adversare redutabile. Evident, nu europene, ci chinezoaice!
O galerie arădeană de nota 10
În tribunele cochetei săli principale din Schwechat am remarcat frumoasa şi activa galerie venită de la Arad, printre suporteri numărându-se directorii Clubului Sportiv Municipal, Viorel Bitang şi Vasile Păltineanu, familia Danei, dar şi alţi frumoşi împătimiţi ai tenisului de masă. Reprezentanta Olandei, Li Jiao, o adevărată veterană de top în acest sport, s-a dovedit şi de această dată o nucă prea tare pentru jucătoarea de la CSM Arad. Dodean a făcut un meci bun, intens, cu multe schimburi spectaculoase şi răsturnări de situaţie, dar asiatica s-a dovedit mai precisă dar şi norocoasă la mingile importante.
Visul Danei a luat sfârşit: Li Jiao s-a dovedit din nou prea bună
Arădeanca noastră a început tare şi a lăsat impresia că poate prinde o zi mare, cu 11-7 în primul set. Jiao nu s-a lăsat însă deloc impresionată şi a întors incredibil jocul, cu următoarele trei acte adjudecate la 6, 9 şi 8. Încurajată şi sfătuită de pe margine de fratele său, Adrian, Dana s-a remontat şi a luat totul de la capăt. Condusă cu 3-1 şi 11-10, a salvat o minge de meci şi a câştigat dramatic setul cinci, 15-13, iar scorul devenea 2-3! A urmat setul şase, al marilor speranţe, tensiunea şi emoţiile depăşind graniţele suportabilităţii. Ajutată de fileu în momente grele, dar extraordinar de stăpână pe sine, calitate specifică asiaticelor, Li Jiao a rezistat mai mult presiunii şi după patru mingi de meci ratate, a închis meciul la 15-13, scor final 4-2. Asistenţa a aplaudat la scenă deschisă un meci de înalt nivel, în care reprezentanta Aradului şi a României a făcut tot ce ţine de ea pentru a reuşi o mare victorie.
Samara şi Szocs, eliminate şi ele în optimi
Nu a fost însă să fie acum, dar cu siguranţă va veni şi ziua unui vis frumos, podium la individual, obiectiv de care Dana a fost aproape. Eliminată în optimi în ambele probe, de simplu şi dublu, arădeanca rămâne cu satisfacţia titlului de vicecampioană europeană obţinut la echipă, cu colegele de naţională. Blestemul zilei de sâmbătă, penultima a Europenelor, a continuat şi în celelalte două meciuri cu românce implicate la masa de joc, Bernadette Szocs rezistând doar până la 2-2 în faţa principalei favorite, Yanfei Shen din Spania. Mezina României a avut o frumoasă revenire de la 0-2, dar nu a mai rezista apoi asaltului adversarei, care s-a impus la 4 şi la 3 în ultimele două seturi. Marea lovitură a venit pentru România în ultima speranţă pe care o mai păstra pentru a doua medalie. Iar Eliza Samara, a patra favorită, a început furtunos jocul cu reprezentanta Germaniei, Xiaona Shan.
România a rămas cu argintul fetelor
Învingătoare la 3 şi la 4 în primele două seturi, constănţeanca părea că se îndreaptă spre o victorie clară, dar ceva s-a întâmplat la nivel de mental, exact ca în proba pe echipe. Chinezoaica a revenit fantastic şi a întors meciul, câştigând cu 4-2, cu seturi câştigate la 11, 6, 7 şi din nou la 11. Adrian Crişan a fost şi el eliminat în turul doi la simplu de austriacul Stefan Fegerl, scor 2-4, iar reprezentanţii României şi-au încheiat destul de repede aventura la Europene. Spectacolul de la Schwechat a meritat însă toţi banii, un asemenea prilej, de a-i vedea la treabă pe cei mai buni jucători ai continentului, fiind savurat din plin de publicul austriac, dar şi de ceilalţi suporteri europeni.
(G.A., Corespondenţă din Schwechat, Austria)

Recomandările redacției