Luna octombrie este fără doar și poate o lună plină de filme la Cinema Arta. Trei festivaluri de film (fARAD, Filmtettfeszt și Les Films de Cannes à Arad) au încântat privirile cinefile ale arădenilor în ultimele săptămâni.  Nici sfârșitul lunii octombrie nu e mai prejos, aducând un program bogat la Cinema Arta. În următoarele zile se poate viziona un debut în lungmetraj a unei voci proaspete în cinematograful românesc, un documentar din seria proiecțiilor One World Romania 2018 și nu în ultimul rând, cea de-a opta ediție a Retrospectivei filmului românesc.

Lemonade, debutul în lungmetraj al regizoarei Ioana Uricaru, urmăreşte câteva zile tensionate din viaţa Marei (Malina Manovici), o asistentă medicală plecată din România, care se stabilește în Statele Unite împreună cu Dragoș, fiul ei de nouă ani, după ce s-a căsătorit cu americanul Daniel. Prezentat în secțiunea Panorama anul acesta la Berlinale și câștigător al Premiului pentru regie la Sarajevo, Lemonade este o nouă surpriză în peisajul filmului românesc. Surprinzătoare este și interpretarea Mălinei Manovici, care va participa la o sesiune de discuții cu publicul arădean după proiecția filmului, care va rula vineri 26 octombrie, ora 20:00.

Luni, 29 octombrie, ora 20:00, proiecția One Wolrd Romania prezintă Chaque mur est une porte, unde regizoarea montează secvențe de arhivă dintr-o emisiune începută în comunism și extinsă în anii ’90, pe care le dublează cu un comentariu subiectiv-nostalgic pe marginea televiziunii ca mediu-document al istoriei și a șocului trăit de bulgari după prăbușirea regimului comunist.

La a opta ediție a Retrospectivei filmului românesc este explorată noțiunea de subiectivitate prin intermediul unor forme cinematografice diferite, reunită într-o selecție de scurtmetraje infuzate de viziuni unice care se joacă cu limitele limbajului filmic. Evenimentul care are loc miercuri, 31 octombrie, ora 20:00, o va avea ca invitat special pe Andreea Mihalcea, cea care a curatoriat această ediție RFR.

Recomandările redacției