Normal
0

false
false
false

EN-US
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin-top:0in;
mso-para-margin-right:0in;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0in;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Casa de Asigurări de Sănătate Arad a avut un buget mult mai generos în anul 2013 faţă de anul precedent. Casa a avut la dispoziţie suma de 381.705.173 lei, ceea ce înseamnă o creştere cu 23% faţă de 2012 când a avut alocată suma de 309.909.332 pentru finanţarea serviciilor medicale.

„Asistenţa medicală primară a cunoscut o creştere de 14%, datorită creşterii gradului profesional a medicilor de familie ceea ce influenţează cuantificarea prestaţiei medicale, prin aplicarea unei majorări de 10% pentru activitatea medicului specialist (au promovat în grad de specialist 15 medici în 2013) şi de 20% pentru medicii primari (opt medici au promovat în acest grad în 2013). Au mai fost acordate sporuri de zonă unor cabinete medicale şi a crescut valoarea definitivă a punctului atât per capita cât şi pe serviciu faţă de valoarea minim garantată. Referitor la centrele de permanenţă, a fost alocat un buget mai mare datorită înfiinţării a cinci centre“, ne-a declarat dr. Gheorghe Domşa, preşedintele CAS Arad.

Cea mai mare creştere a fost înregistrată în ceea ce priveşte finanţarea medicamentelor cu şi fără contribuţie. În anul acesta s-a alocat suma de 114.077.710 lei, cu aproape 50% mai mult faţă de anul precedent, când s-a alocat 76.740.900 lei.

Datorită creşterii alocării bugetare pentru 2013 faţă de anul 2012, un număr mai mare de asiguraţi au putut beneficia de investigaţii medicale paraclinice, reducându-se astfel listele de programare. În anul acesta au fost încheiate contracte cu trei furnizori pentru efectuarea de investigaţii PET-CT, care au efectuat acest tip de investigaţie medicală unui număr de 11 asiguraţi ai CAS Arad. Din totalul serviciilor medicale paraclinice, 75% reprezintă analize de laborator, iar 25% examinări radiologice de înaltă performanţă.

Cu 43% a crescut şi bugetul alocat pentru dispozitivele medicale destinate recuperării deficienţelor organice şi fiziologice. „Datorită creşterii alocării bugetare, un număr mai mare de asiguraţi au putut beneficia de dispozitive medicale, fiind aprobate atât solicitările depuse în anul 2013 cât şi cererile aflate pe lista de aşteptare din anul precedent. Au fost aprobate de CAS Arad un număr de 6.329 dispozitive medicale în 2013 faţă de un total de 4.920 în 2012“, susţine Domşa.

Numărul bolnavilor cronici este în creştere

CAS Arad a avut la dispoziţie anul acesta o sumă mai mare cu 34 de procente pentru bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate. Creşterea bugetului alocat pentru anul 2013 faţă de 2012 este justificat de creşterea numărului de bolnavi diagnosticaţi cu afecţiuni pentru care tratamentul se acordă prin programele de sănătate: afecţiuni oncologice, diabet zaharat, scleroză laterală amniotrofică, boli endocrine, insuficienţă renală cronică sau pacienţi post-transplant. În anul 2012 au fost incluşi 18.415 de arădeni în programele naţionale de sănătate, în timp ce anul acesta numărul lor a ajuns la 19.436.

Adrian Cotuna

Recomandările redacției