Aproape șase milioane de euro – la atât se ridică plățile făcute anul trecut, la nivel de Arad, beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Plățile și implicit bilanțul acestora a fost făcut de Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Arad.

În cifre, la nivelul județului nostru s-a depus 120 de cereri de finanțare pe măsura de „sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici“, în valoare de 1,8 milioane de euro. Nu toate proiectele pentru accesarea de fonduri au fost eligibile, astfel că din cele 120 de cereri, au fost încheiate 78 de contracte de finanțare, de circa 1,17 milioane de euro.

Prin PNDR 2014 -2020, fermierii arădeni au solicitat finanțare și pentru investițiile în exploatațiile agricole. S-au înregistrat un număr de 26 de cereri de finanțare, valoare acestora fiind de 44.896.877 de euro. Nu toți fermierii au fost norocoși. Însă au fost încheiate șapte contracte pe măsura sm 4.1, cu o valoare de 7,23 de milioane de euro și 14 contracte pe sm 4.1 a, contracte ce totalizează peste 9,27 milioane de euro. Acordarea plăților continuă.

Comunele Socodor, Șiria și „Organizația utilizatorilor de apă pentru Irigații Peregu Mare“ au beneficiat de finanțare pentru infrastructura agricolă, silvică și de irigații.

Pentru investiții în dezvoltarea infrastructurii de bază din mediul rural, finanțate prin submăsura M 7.2, anul trecut s-au semnat patru contracte în valoare de aproape 4.3 milioane de euro. Valoarea totală a contractelor din zona de acoperire a OJFIR Arad este de peste 28,11 milioane de euro, iar plățile făcute în 2018 ajuns la peste 3,8 milioane de euro.

Beneficiari ai acestor plăți sunt comunele: Socodor, Semlac, Șagu, Ghioroc, Păuliș, Bârzava, Vladimirescu, Buteni, Brazii, Săvârșin, Zerind, Sintea Mare, Hălmagiu, Archiș, Fântânele, Seleuș, Șimand, Macea, Zimandu Nou, Vinga și Șiria.

Proiectele acestora vizează sistemele de apă-canal, modernizarea rețelelor de străzi, modernizarea unităților școlare și înființarea și dotarea de grădinițe cu program prelungit și after-school.

De asemenea, UAT-urile Zimandu Nou, Vărădia de Mureș, Livada, Păuliș și Buteni au semnat contracte de finanțare pentru investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural, în valoare de peste 1,23 milioane de euro. Investițiile ce realizează pe aceste fonduri vizează reabilitarea și modernizarea căminelor culturale.

Plățile pe diferite măsuri urmează să se mai facă până în 2020.

Recomandările redacției