Finanțări până la 200.000 de euro pentru afaceri neagricole în mediul rural

0
135

Firmele și PFA-urile de pe raza județului nostru și nu numai,  vor avea la dispoziție, începând de luna asta, două programe de finanțare pentru afaceri neagricole în mediul rural, cu fonduri care vor ajunge la mai mulți solicitanți decât până acum – submăsura 6.2 și submăsura 6.4. Prin intermediul acestora, se vor putea cere sume nerambursabile de până la 200.000 de euro, o parte din bani fiind virați în avans.

Pentru submăsurile 6.2 și 6.4 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, autoritățile au anunțat recent că vor începe înscrierile în cursul lunii septembrie 2021. În acest context, Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere un proiect de ordin prin care va ajusta regulile celor două submăsuri, cel mai probabil înainte de a începe înscrierile.

Bugetul alocat celor două submăsuri seva majora de la aproximativ 280 de milioane de euro la aproximativ 430 de milioane de euro. În al doilea rând, numărul estimat al beneficiarilor va crește de la aproximativ 1.900 la aproximativ 2.600, în cazul SM 6.2, și de la aproximativ 900 la aproximativ 1.300, în cazul SM 6.4.

Modificări la domeniile acoperite de cele două submăsuri. În cazul SM 6.2, sintagma „servicii agroturistice de cazare” va fi înlocuită cu „structuri de cazare de tip camping, parcuri de rulote, bungalow-uri”, iar la serviciile turistice de agrement și alimentație publică se va preciza că este vorba inclusiv de puncte gastronomice locale. În cazul SM 6.4, sintagma „servicii agroturistice de cazare” va fi înlocuită cu „modernizarea/ extinderea/ dotarea agropensiunilor, înființarea/ modernizarea/ extinderea/ dotarea structurilor de cazare de tip camping, parc rulote, bungalow”, iar la serviciile turistice de agrement și alimentație publică se va preciza că este vorba inclusiv de puncte gastronomice locale.

Programul vizează acordarea unui sprijin pentru înființarea de noi activități neagricole în zonele rurale. Ajutorul nerambursabil va putea fi de 50.000 de euro sau, în cazul activităților de producție, de 70.000 de euro. Referitor la SM 6.4, programul vizează un sprijin pentru investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole în zonele rurale. Ajutorul nerambursabil va putea fi de până la 200.000 de euro. În ambele submăsuri, finanțarea se acordă parțial în avans, iar potențiații beneficiari sunt, în esență, PFA-urile, firmele, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, conform avocat net.

Proiectul de ordin trebuie aprobat și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica. Perioadele exacte de înscriere vor fi anunțate în timp util de către autorități.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.