itm agenti

Angajatorii riscă sancţiuni de până la 60.000 de lei

Firmele arădene care îşi expun angajaţii la agenţi chimici vor fi verificaţi de inspectorii de muncă în această perioadă. Patronii de firme sunt obligaţi să explice care sunt substanţele folosite pentru activitate.

ITM Arad a anunţat derularea acţiunii de verificare a respectării prevederilor legale referitoare la expunerea lucrătorilor la agenţi chimici la locul de muncă, ţinând cont de modificările legislative în domeniu.

Această campanie face parte din Programul cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii pentru anul 2014 şi se derulează în două etape în perioada ianuarie – decembrie 2014, respectiv prima etapă în trimestrul al II-lea şi ultima etapă în trimestrul al IV-lea,  trimestru în care se desfăşoară şi acţiunile de control la angajatorii din toate domeniile de activitate care utilizează substanţe şi amestecuri chimice.

„Important de precizat ar fi faptul că potrivit reglementărilor legale în vigoare producătorii, distribuitorii, utilizatorii, importatorii şi exportatorii sunt obligaţi să furnizeze inspectoratului teritorial de muncă pe raza căruia îşi desfăşoară activitatea, înainte de începerea acesteia, lista cu substanţele şi preparatele chimice periculoase pe care le vor deţine, cu precizarea categoriei din care fac parte, care pot pune în pericol sănătatea angajaţilor în mediul de muncă“, a spus Ecaterina Isac, inspector şef al ITM Arad.

Activitatea de inspecţie pentru respectarea prevederilor legale privind regimul substanţelor şi preparatelor chimice periculoase se face de către personalul împuternicit din cadrul Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi al Agenţiei Naţionale pentru Substanţe şi Preparate Chimice Periculoase, inclusiv de personalul împuternicit din cadrul structurilor teritoriale ale acestora.

Firmele în cadrul cărora se găsesc nereguli, ori care nu transmit datele necesare către ITM sunt pasibile de sancţiuni  între 20.000 de lei şi 60.000 lei.

Recomandările redacției