Pandemia generală riscă să paralizeze economic unele domenii și cu siguranță, efectele se vor resimți peste tot. Cu toate acestea, viețile omenești omenești sunt mai presus de orice și deci, măsurile de limitare a extinderii COVID-19 trebuie respectate.

Starea de urgență decretată pe fond de pandemie lasă la latitudinea firmelor să-și adapteze programul și modul în care lucrează, după ce pentru bugetari totul s-a restricționat. În aceste condiții, inspectorii ITM nu vor face controale pentru a limita și ei expunerea, dar și pentru că, programul va fi adaptat situației.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a recomandat, în scop preventiv, ca firmele să permită angajaților să lucreze de acasă, în contextul apariției riscului de îmbolnăvire cu coronavirus. Astfel, Ministerul Muncii solicită angajatorilor, dar și salariaților, să dea dovadă de flexibilitate și de deschidere în ceea ce privește stabilirea unor programe de lucru individualizate și în vederea menținerii unor relații de muncă normale și corecte.

„Aceste măsuri sunt necesare în scop preventiv, dar și pentru clarificarea situațiilor noi în care angajatorii și angajații se pot afla din punct de vedere al relațiilor de muncă, ca urmare a măsurilor de urgență impuse de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență”, s-a arătat într-un comunicat al ministerului.

Set de măsuri economice

La modul practic, starea de urgență permite autorităților să adopte gradual sau imediat măsuri precum închiderea granițelor, a unor restaurante, cafenele sau cluburi. Magazinele alimentare și farmaciile vor fi deschise, întrucât sunt resursele de care oamenii au nevoie.

Reprezentanții mediului de afaceri au realizat deja un set de măsuri pe care le propun Guvernului României, propuneri considerate vitale, pentru ca mediul de afaceri să depășească urmările economice pe care îl provoacă pandemia de COVID-19.

Aceștia au propus ca statul să achite toate restanțele pe care le are față de companii din rambursări de TVA și să se amâne plata tuturor sumelor datorate de companii bugetului de stat, pe o perioadă de minim 90 de zile, începând cu datoriile aferente lunii februarie. Aici pot intra: contribuții la salarii, impozit pe venit, impozit pe profit, TVA.

De asemenea s-a propus acordarea de linii de finanțare nerambursabile sau cu dobândă 0 pentru plata angajaților și a furnizorilor către întreprinderile mici și mijlocii românești direct afectate;

Nu în ultimul rând, este propusă acordarea de garanții guvernamentale companiilor pentru a lua finanțări bancare pentru a depăși această situație.

Situația pandemiei de coronoravirus va avea urmări pentru că, pe de o parte, se opresc sursele care aduceau venit, dar cheltuielile încă trebuie făcute. Oamenii care stau acasă așteaptă salarii, plăți nesigure, cel puțin pentru perioade mari de timp, dacă firmele nu își mai reiau activitatea.

Recomandările redacției