Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit în scădere ratingurilor subsidiarelor UniCredit din România (UniCredit Ţiriac Bank S.A), Croaţia (Zagrebacka Banka d.d.) şi Rusia (ZAO UniCredit Bank) de la ‘BBB plus’ la ‘BBB’, cu perspectivă negativă, transmite Reuters.

De asemenea, Fitch a confirmat ratingurile Bank Pekao SA şi Pekao Bank Hipoteczny la ‘A minus’, cu perspectivă stabilă. Decizia agenţiei vine ca urmare a retrogradării băncii mamă UniCredit S.p.A. din Italia la ‘BBB plus’ cu perspectivă negativă.

‘ Ratingurile de suport şi ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt ale UniCredit Ţiriac Bank, Zagrebacka Banka şi ZAO UniCredit Bank se bazează pe potenţialul sprijin disponibil de la banca mamă UniCredit S.p.A. Confirmarea ratingurilor lor de suport la ‘2’ reflectă opinia Fitch că UniCredit S.p.A. va continua să sprijine aceste subsidiare, ţinând cont de importanţa strategică a Europei centrale şi de Est (CEE) şi a Rusiei pentru UniCredit S.p.A.’, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

‘Retrogradarea ratingurilor pentru datoriile pe termen lung reflectă opinia Fitch referitoare la capacitatea slăbită băncii mamă UniCredit S.p.A. de a furniza sprijin acestor subsidiare’, susţine Fitch. Perspectiva negativă este în linie cu cea atribuită UniCredit S.p.A.

Fitch apreciază că aceste subsidiare sunt de importanţă strategică pentru UniCredit S.p.A. iar ratingurile atribuite lor sunt doar cu o treaptă sub cel atribuit băncii mamă, ‘BBB plus’.Prin urmare, orice viitoare retrogradare a ratingului UniCredit S.p.A. va avea probabil ca rezultat şi retrogradarea calificativelor atribuite acestor subsidiare.

De asemenea, ratingurile subsidiarelor UniCredit din România, Croaţia şi Rusia s-ar putea stabiliza la actualele nivele dacă perspectiva atribuită UniCredit S.p.A. va fi îmbunătăţită la stabilă.

Recent, UniCredit a anunţat că îşi revizuieşte strategia în Europa Centrală şi de Est, vânzând active şi reducând costurile, pentru a-şi îmbunătăţi profitabilitatea, după ce criza datoriilor din zona euro şi recesiunea din Italia au afectat câştigurile băncii. Până în 2015 UniCredit vrea să facă economii de 1,5 miliarde de euro, pentru a-şi majora profitul la 6,5 miliarde de euro.

UniCredit Ţiriac Bank este parte a grupului UniCredit, bancă europeană de top cu reţeaua cea mai extinsă din Europa Centrală şi de Est, cu peste 3.900 sucursale.

 

Recomandările redacției