flamencoLuna august va aduce la Teatrul de Vară spectacole foarte diverse. Îndrăgitul actor Horaţiu Mălăele a deschis noua serie de reprezentaţii, care va continua cu o propunere surprinzătoare: Flamenco Experience Rona Hartner & Bartholo Claveira. Spectacolul va avea loc miercuri, 14 august de la orele 19 la Teatrul de Vară din incinta Centrului Cultural Judeţean din strada Gheorghe Bariţiu.
Compozițiile lui chitaristului spaniol Bartholo Claveira relevă un amestec subtil de flamenco tradițional și influențe muzicale ale diverselor culturi: latino americană, clasică și orientală, propunându-ne să descoperim acest fabulos melange alături de instrumentiștii săi: Miliano Hernandez – chitară și voce; Alina Akorobczak – vioară; Jonnhy Wiehn – bass; Dorothée Panier – pian și dans; Damien Chauvigné – percuții. Invitând-o pe Rona Hartner în acest proiect, Bartholo spera să adauge melange-ului stilistic existent și so­norități balcanice. Dar întâlnirea între cei doi a fost atât de eclatantă, încât foarte rapid el a compus special pentru ea patru piese (între care una, gen Fado se numește „Dor”!). Foarte repede, vestea că Bartholo face un altfel de flamenco s-a răspândit în întreaga Franță, incitând interesul unanim al publicului.
Stagiunea estivală va continua cu „Seara de muzică și dans la lumina lumânărilor“ care va avea loc miercuri, 21 august, orele 20.30. Reprezentaţia va readuce pe scena Teatrului de Vară Ansamblul Johann Strauss Modern, care de această dată însoțește muzical dansul. Protagoniști ai acestei seri vor fi balerinii Alina Mihai, Manuela Barath, Alin Radu și Darius Agrima, soliști ai Operei Naționale Române din Timișoara. Programul spectacolului include lucrări celebre din creația compozitorilor J.S. Bach, W.A. Mozart, J. Strauss. La lumina lumânărilor, într-o atmosferă romantică publicul este invitat să asiste la o demonstrație de virtuozitate coregrafică prezentată printr-o succesiune de dansuri de la menuet până la dans modern.
Stagiunea estivală a Teatrului de Vară se va încheia miercuri, 28 august, orele 21.00, cu un Concert Cameral Nocturn , „În vraja muzicii”. Programul acestui concert include trei creații de referință din literatura muzicală universală care nu mai au nevoie de nici un fel de prezentare: J.S.Bach – Suita în si minor, A. Vivaldi – „Anotimpurile” și W.A. Mozart – „Mica serenadă”. Soliştii, violonistul Dorel Bîc şi flautistul Constantin Tălmaciu vor fi acompaniaţi de Orchestra de cameră a Ansamblului Johann Strauss Modern. „În celeste acorduri mozartiene, seara de miercuri 28 august va stinge flacăra sezonului estival al Teatrului de vară îndemnând publicul la meditație, invitându-l să rezoneze în muzica sferelor până la viitorul sezon“, declară organizatorii.
Teatrul de Vară este un proiect al Consiliului Judeţean şi Centrului Cultural Judeţean Arad, care a demarat în 2012 cu proiecţia filmului „Patimile lui Hristos” de Mel Gibson. La Arad au mai fost organizate stagiuni estivale în trecut, fiind reluate acum după aproape 50 de ani. Vă reamintim că actuala stagiune a Teatrului de Vară a debutat în iunie cu Gala de operetă, ocazie cu care au evoluat în faţa publicului arădean artişti lirici de renume precum soprana Anna Ryan şi tenorul Stefan Reichmann, ambii din Austria. Au mai avut loc spectacole muzicale pentru copii, prezentate de Asociaţia Fascinaţia Sunetului din Timişoara, un spectacol de operă, „Traviata cu un final posibil”, în regia lui Mihai Stănciucu, un spectacol de revistă cu Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, dar şi un spectacol care l-a avut ca protagonist pe celebrul acordionist de origine română Emy Drăgoi.
Cel puţin până acum vremea nu a dat emoţii prea mari organizatorilor şi o singură reprezentaţie s-a ţinut sub umbrele. Publicul a răspuns, de asemenea, pozitiv la iniţiativa Centrului Cultural Judeţean, venind în număr mare la fiecare spectacol.

Recomandările redacției