madutaGuvernul Ponta a decis să sprijine persoanele şi familiile cu ve­nituri reduse să plătească între­- ţinerea în iarna care vine. Măsura este adoptată pentru a compensa creşterea preţului gazelor naturale.
Astfel, se menţine sistemul actual de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţelor cu energie termică în sistem centralizat. Persoanele şi familiile cu venituri reduse vor primi ajutoare cuprinse între 48 lei şi 240 lei pentru încălzirea cu energie electrică.
Ajutoarele vor varia între 240 lei pentru familiile/persoanele cu venituri până la 155 lei/persoană şi 48 lei pentru venituri de până la 615 lei/persoană.
Nivelul ajutoarelor pentru încălzirea cu gaze naturale va fi majorat pentru a acoperi creşterea cu 6 % a preţului la gazele naturale. Ca noutate, se introduce ancheta socială ca mijloc de verificare a îndeplinirii condiţiilor de acordare a ajutoarelor, în situaţiile care nu pot fi determinate cu exactitate pe baza documentelor justificative.
Pentru ajutoarele de încălzire cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, se propune plata acestora la începutul sezonului rece.
„Toate aceste măsuri au fost adoptate pentru echitate socială şi pentru ca ajutoarele de stat să ajungă acolo unde este cea mai mare nevoie de ele. Guvernul USL rămâne consecvent ideii de a veni în sprijinul persoanelor cu venituri reduse, care nu poate face faţă liberalizării preţului la energie convenit de România cu Uniunea Europeană. Este un semnal că încercăm să ajutăm oamenii să atingă un standard de viaţă decent, să ajutăm fiecare familie să îşi permită serviciile elemen­tare, cum ar fi încălzirea locu­inţelor” , a spus deputatul Flavius Măduţa.

Recomandările redacției