Flori pentru rahat?

0
611

Că românii sunt divizați în an centenar știam și înainte de așa-zisul protest diasporean, de pe 10 august. Surprinderea vine atunci când sesizezi ticăloșia și răutatea cu care fiecare trage spuza pe partea sa de adevăr. Manipularea întreținută de ură și soluții radicale, precum execuția în piața publică, a atins cote paroxistice. În numele dreptului de exprimare și al libertății cetățeanului, câștigate – e drept – tot în stradă, România poate fi transformată oricând în teatru de război. Legea și-a pierdut demult înțelesul.
Diversitatea opiniilor definește starea de sănătate a unei națiuni, iar din acest punct de vedere țara noastră e în top. Cetățeanul știe mereu ceea ce vrea sau cel puțin așa dă impresia, însă pasul următor e mai de fiecare dată șchiop. Și avem exemple har Domnului din weekendul (anti)roșu al protestelor. De exemplu, românul de peste hotare sau „băștinaș” s-a gândit că e dreptul lui să arunce cu fecale și urină în oamenii legii. Așa, ca de start de acți­une civică. Probabil, aceeași specie ciudată ce și-a strâns sârguincios excrementele într-o pungă s-ar fi așteptat ca jandarmii să facă trocul: flori pentru rahat. Când tot aceiași humanoizi au aruncat cu borduri în jandarmi sau au dorit să intre în clădirea Guvernului au crezut că vor fi pupați pe creștet și li se va întinde covorul roșu. Au avut surpriza să fie respinși cu sprayuri lacrimogene, bastoane și tunuri de apă și de aici a izbucnit isteria: genoncid!
Există și astăzi discuția în jurul procentului de protestatari veniți cu adevărat de la mii de kilo­metri în centrul Bucureștiului pentru a-și striga convingerile. Poate au fost mulți, poate puțini, dar nu cred că există vreun român din Diaspora care să se întrebe de ce jandarmii au replicat cu forță la forță. Păi exact în țările unde muncesc ei pentru un trai mai bun pentru orice provocare a carabinierilor, polițiștilor etc. îți iei o mamă de bătaie de o ții minte toată viața. Dacă mai și creezi haos pe străzi, incendiezi tomberoane sau spargi magazine, înfunzi negreșit pușcăria.
Prin urmare, e clar că huliganii care au ac­ționat vineri seara numai din afara granițelor nu au fost. Sunt românași cu domiciliul prin București, de prin Colentina sau Berceni, obișnuiți cu astfel de acțiuni. Posibil, chiar și remunerați pentru ele, dar asta e o altă discuție ce nu-și are rostul fără dovezi. Ceea ce vreau să spun este că tu, protestatar de bună credință, când vezi că ai lângă tine și cetățeni certați rău cu legea și bunul simț, te retragi. Faci pasul înapoi și eventual, având convingeri atât de puternice, te întorci și mâine în piață. În orice caz nu poți să acuzi jandarmii că te-au șpreiat sau te-au udat și pe tine la grămadă. Ce să vezi, nu s-a inventat încă jetul cu senzori sau lunetă.
Pe de altă parte, sunt aproape sigur că au fost și abuzuri din partea unor jandarmi. De ce? Simplu, ca în orice meserie există și profesioniști mai puțin… profesioniști. De ce alegem să ne tratăm la medici din străinătate, poate de câtă încredere avem în cei de aici? Așa că tu, om cu capul pe umeri, nu ai voie să fi convins că sub o „țestoasă” vei găsi o persoană etic ireproșabilă. Nu de alta, dar tu ești cel care va suferi infinit mai mult fără dotările celui din fața ta. Așa că, îl provoci, îți asumi. Criteriile de angajare ale jandarmilor, medicilor, profesorilor, paznicilor oricum nu se vor schimba în țara asta. Ca societate atâta putem produce.
Altfel, aș fi pentru scoaterea PSD-ului în afara legii. Nu de alta, dar de câte ori va ajunge la putere și va tot ajunge prin vot democratic, va fi nevoie de lupte de stradă, scenarii bolnăvicioase pentru a fi trimis în opoziție. Dacă tot e să încălcăm legile în țara asta, eu zic să o încălcăm pe cea a dreptului de a participa la alegeri și de a fi votat. Și evităm dracului tot circul asta ieftin, devenit ciclic, ce ne descalifică mai mult decât ne-am descalificat deja.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.