După cum vă informam în numărul de ieri al ziarului nostru, vatra încinsă a Galeriilor Turnul de Apă a găzduit recent expoziţia aniversară a artistului plastic Iudith Nagy, intitulată sugestiv, „Flori, Portrete, Peisaje”, compusă pe simeze, după o strădanie care numără ani mulţi.
În urmă cu câţiva ani, am simţit o nebănuită emoţie firească tot la Galeriile găzduite de Turnul de Apă, vizionând Expoziţia Retrospectivă a artistului plastic Felicia Ionescu, ale cărei picturi coborau de undeva din ochiul nestins al unei distinse familii arădene. Căci, atunci când ochiul se încântă, inima se frământă, creând un inefabil sentiment al delectării! Atunci  şi-acum, ne-a vorbit dulceaţa ochilor nesătui de admiraţie, veneraţie, adoraţie pentru atemporalul din anotimpural sau invers.
Unul câte unul, invitaţii urcau treptele Lăcaşului Artei care se-nclină doar emanând Lumină! Prin vitralii, prin unghiuri, prin stări. De bine!
Un Intermezzo musical tulbura frumos auzul şi dădea acea pace serenă, desluşindu-ne, prin vibraţia intensităţii povestea de sărbătoare ce va urma din sunete lirice făptuite de prof. Elisabeta Lingurar, la orgă şi Anne Joldeş, la vioară.
Laudatio
Expoziţia tematică a fost deschisă şi condusă de omul de cultură prof. Horia Truţă, custode al Galeriilor din Turnul de Apă. Surprins de prezenţa unui public numeros şi avid de artă frumoasă, familie, pieteni, notabilităţi, profesori, medici, artişti, universitari, directori de instituţii, reprezentanţi ai culturii arădene, ai altor instiuţii, ai Prefecturii, Bibliotecii, ai comunităţii evreieşti arădene ş.a. prof. Horia Truţă a spus: „Asistăm, nu la o expoziţie retrospectivă, ci la una de dată mai recentă. Ni s-au alăturat, în acest demers, Universitatea Aurel Vlaicu, organizator, Centrul Cultural Judeţean, ca partener”.
În acest context, prof. univ. dr. Ramona Lile, rector al UAV, a înmânat distinsei sărbătorite, o diplomă aniversară, dorindu-i ca şi la o sută de ani să ne invite la alte expoziţii, mulţumindu-i pentru Galeria Rectorilor din Aula Magna a Complexului M din Micălaca.
La rândul său, directorul Centrului Cultural Județean Arad, dr. Doru Sinaci a salutat întreaga asistenţă, conferind artistului plastic o diplomă de excelenţă.
Despre traseul cultural-profesional, despre pragmatismul şi profesionalismul care au depăşit diletantismul şi despre tablourile dascălului de la Şcoala Populară de Artă  a vorbit scriitorul Gheorghe Schwartz.
Despre omul, mama cu trei fete, artistul plastic, a făcut referire prof. Horia Truţă.
Descendentă dintr-o familie de intelectuali arădeni, cu origini bune, doamna Iudith Nagy, octogenară, nu s-a înregimentat în anume curente artistice, renumele câştigându-l din bogata experienţă didactică, asemeni unui râu de culori şi forme. Adeptă a neoclasicismului, se disting trei trepte în opera sa: Peisajul, Natura moartă şi Portretul. Tema este cea specifică a Marilor Clasici, cu efecte de irizări, din care lipsesc oamenii. Apropiindu-se altfel de aceştia, a creat portrete, chipuri umane altfel, adevărate Galerii ale Rectorilor la UAV Arad şi Universitatea de Vest Timişoara. Cu un simţ estetic armonios şi un stil incofundabil, doamna Iudith Nagy şi expoziţia onorează galeria noastră, cu o încântare, şi se apropie de sufletele noastre, acum, ca un Laudatio. De viaţă!
La Mulți Ani!
Un refren desprins din suflet de orgă fără de cuvinte, în timp ce soarele continua să se joace, dăruind lumină, căldură, suliţi de strălucitoare raze, timp în care, şi noi, umili privitori ai tumultului floral, peisagistic şi portretistic, am schiţat câteva gânduri-rânduri. În loc de concluzii: nu ştim dacă sărbătorita a avut modele. Ştim că a fost şi este acum Model!
Serenadă pentru mai târziu? Cine poate şti? Ochi senini, întrebători, căutători, care scăpărau atâta lucire, obraz delicat şi fin, mâini prelungi de pictor, vis împlinit? Cine să ştie…
Doar vântul, trecerea lui peste pacea serenă din imagini marine, soarele la scăpărat, suspinul somnului nopţii din care răsăreau culori de flori sau floi în culori…
Aveam să simt cum florile, fie ele lalele, crăiţe, trandafiri, begonii, camelii, azalee, lăcrimioare, liliac, orhidee, anthurium-floarea-flamingo, crini imperiali-regali, garofiţe se coborau din de-acum universul ramelor exact printre noi… căci oaspeţii, care nu cred că ştiau, au oferit cam aceleaşi flori! Da! Aceste tipuri de flori, şi, ce-i drept, cărei femei nu i-ar plăcea să le soarbă parfumul desprins dintr-un verde de albastru din peisaje marine sau câmpii cristaline cu o dulceaţă, măcar a unei ore aromate, delicate cine să ştie. E aşa, ca o evadare, ca o lepădare, ca o invadare prin câmpuri! Portretul Andreei, va tezauriza un Moment! Peisajele vor deveni Fuga de Timp! iar florile vor fi ca o Fericire imperativă! Scut incandescent pentru orişice vârstă – Întru Mulţi Ani, Distinsă Doamnă!
Ştim doar că legănarea de pe simeze a tablourilor şi vocea gândurilor omului de cultură, prof. Horia Truţă, poema unui discurs patetic de artă desprins din meşteşugite pânze semnate Iudith Nagy, personal, ne vor fi fi de-acum şi pe mai încolo, amprenta unui talent cu tuş, pete de culoare, picuri, acuarelă, tematică şi mesaj, emoţii imperative nouă şi distinsei familii Nagy. Cu Simfonii liturgice şi armonii pictural – florale într-un tablou de viaţă.
Florica Ranta Cândea

Recomandările redacției