murarescuCunoscuta realizatoare de televiziune Mărioara Murărescu a încetat din viaţă în noaptea de joi spre vineri, după o lungă suferinţă, la vârsta de numai 66 de ani. Artiştii de muzică populară o poartă însă mereu în gândurile lor,  amintind-o cu mult drag, cu orice ocazie, pe această „slujitoare a spiritului tradiţional românesc”: „Întotdeauna am cre­zut că a fi un slujitor al spiritului tradiţional ro­mânesc este un har, o misiune. Cei care şi-o împlinesc  cred că sunt împăcaţi… În ceasul marii treceri a Mărioarei Murărescu ne încearcă o profundă durere, un sentiment de gol în suflete,  dar şi o mare recunoştinţă pentru tezaurul spiritual pe care ni-l lasă prin valoroasele filme de televiziune şi spectacole. Sun­tem  de asemenea recunoscători pentru că ea a descoperit şi a promovat interpreţi autentici ai muzicii noastre populare. Mă simt privilegiată că am cunoscut-o, că am colaborat frumos cu ea, că ne-am apreciat reciproc, de aceea voi păstra cu pioşenie şi dragoste amintirile  atîtor emisiuni tv şi împărtăşiri ale crezului nostru legat de tradiţii şi de cântecele noastre autentice.(…) Îmi vine greu să cred că de-acum îna­inte ea nu-mi va mai răspunde la telefonul la care sunam adesea. (…) Drum bun, Mărioara, către lumea fără dor, acolo unde te aşteaptă atâţia artişti (…).”, susţine cântăreaţa de muzică po­pulară Florica Bradu.
Născută la 1 octombrie 1947, în Câmpulung Muscel, Mărioara Murărescu a fost o realizatoare consacrată de emisiuni folclorice, cea mai cunoscută fiind TV Tezaur folcloric de pe postul naţional, emisiune care a primit un spaţiu fix în grila de programe de abia în 1982. A urmat Conservatorul din București, fiind o studentă eminentă, însă a trebuit să renunțe la planul de a deveni soprană, după o operație de amigdalită care i-a schimbat vocea. În al patrulea an de studii a fost remarcată de profesorii Emilia Comișel și Gheorghe Oprea, care i-au îndreptat pașii spre muzica populară.
Organizatoare şi a numeroase festivaluri de folclor, concerte de colinde şi emisiuni duplex cu Televiziunea Moldova la Bucureşti şi Chişinău, aceasta a fost decorată cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler, în decembrie 2003, şi cu Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, în aprilie 2009.
(G.S.)

Recomandările redacției