Tribunalul București s-a pronunțat, zilele trecute, în procesul intentat de Ministerul Culturii sculptorului brașovean Florin Codre, angajat să realizeze și să livreze la Arad, pentru zece milioane de lei, Monumentul Marii Uniri.

Deși artistul a cerut ca autoritățile să suporte costurile transportului la Arad a pieselor monumentului fabricat în China, judecătorii au dat dreptate Ministerului Culturii, care a arătat că această obligație face parte din contract. „Obligă pârâtul reclamant să transporte şi să amplaseze lucrarea intitulată «Monumentul Marii Uniri de la 1918» în Municipiul Arad, conform contractului de comandă nr. 55/07.12.2007”, se menţionează în soluția Tribunalului, împotriva căreia se poate face apel.

Florin Codre, sculptorul care a fost contractat de Ministerul Culturii să realizeze Monumentul Marii Unirii de la Arad, a susţinut, în luna iulie, că monumentul va fi instalat pe Lacul de la Pădurice cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad.

Acesta a mai adăugat că blocajele care au provocat întârzieri în montarea monumentului au fost produse exclusiv de instituţia Ministerului Culturii, prin reprezentanţii săi, care, „opreau sau deblocau finanţarea, neînţelegând ce pagube produc asemenea capricii”.

Iniţiativa ridicării unui monument reprezentativ dedicat Unirii de la 1 Decembrie 1918 a fost lansată în anul 2003 prin reînfiinţarea Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri.

Ministerul Culturii a organizat un concurs de proiecte şi a asigurat finanţarea. Proiectul câştigător a fost anunţat în toamna anului 2007, iar sculptorul braşovean Florin Codre a obţinut pentru realizarea lucrării sale zece milioane de lei de la Ministerul Culturii.

 

(P.B.)

Recomandările redacției