Focar de… cultură, la Curtici

0
1628

Atunci când mai multe persoane dintr-un oraș sunt depistate cu o boală, se numește focar. Exact același lucru s-a întâmplat și la Curtici, însă acum nu este vorba despre vreo boală ci despre cultură. Vineri, 4 septembrie, a avut loc un lucru destul de rar întâlnit în această perioadă plină de restricții; este vorba despre o dublă lansare de carte.

Mariana Kiss, o simplă femeie din Curtici, un om modest, dar cu suflet sensibil a reușit să își împlinească visul de o viață și anume lansarea celor două volume de poezii pe care aceasta le-a scris de-a lungul vremii. Cele două cărți pe care le-a lansat se numesc „Roua dintre azalee“ și „Pentru o clipă“, cărți apărute recent la Editura Gutenberg Univers, Arad.

Poeta din Curtici a făcut mari eforturi pentru a tipări aceste volume, dar nici pandemia și nici lipsa banilor nu au oprit-o să își îndeplinească visul.

Mariana Kiss este o femeie simplă, care vinde zacuscă în piață, iar pentru a publica cele două volume de poezii ea a împrumutat bani din bancă. Acest lucru a fost extrem de apreciat de cei din Curtici, în special de oamenii de cultură din oraș. Fapt pentru care la lansarea volumelor ea a fost susținută de personalități ale culturii din zonă.

Prezentarea a fost făcută de Marius Țica, moderator, împreună cu primarul Bogdan Ban care a susținut evenimentul, dar și cu fostul primar, Nicolae Aaniței, autor a două volume de poezie.

Pe lângă aceștia un alt curticean care a vorbit a fost Petre Don; acesta a felicitat-o pe autoare pentru curajul pe care l-a avut de a face o dublă lansare, în această perioadă în care cultura este slab promovată.

Curticiul este un focar de infecție… a culturii. Cu toții știm că aici a existat un grup de scriitori cunoscut, care de multe ori se întâlneau în centru, lângă cinematograf, la «Triunghiul Bermudelor», înviorând boema locală. Printre autorii de cărți din Curtici îi amintesc aici pe Ștefan Iercoșan, Florica Mocuța, Francisc Vinganu, Dacian Don, Nicolae Aaniței, Andrei Mocuța, Petre Grozav, Emil Șimăndan, Gheorghe Mocuța și, cu permisiunea dumneavoastră, Petre Don. Pentru faptul că Mariana Kiss, a reușit să publice două cărți în plină pandemie, merită toate felicitările“, a spus scriitorul curticean, Petre Don.

Spre final, Basil Mureșan și Petre Don, au citit din cărțile publicate de ei, iar în semn de prețuire i-au oferit Marianei Kiss cărțile din care au citit. Basil Mureșan a recitat trei poeme din cartea „Dumnezeu, instrucțiuni de folosire“, iar Petre Don a citit din volumul ce urmează să fie lansat în cadrul Festivalului Național de Literatură „Dorel Sibii“, Săvârșin, 12-13 septembrie a.c. volum intitulat „Povestiri din Cotidian“.

În final, autoarea Mariana Kiss a recitat câteva poezii din cărțile lansate, după care a oferit autografe celor prezenți.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.