• Groapa de gunoi informală situată la ieșire din Sânicolau înspre Fântânele #rezistă
  • Autoritățile se ocupă de gropile de gunoi neconforme. 
  • Groapa de la intrarea în municipiu este alimentată în permanență. 
  • Amenzile aplicate nu au speriat pe nimeni.

Cu prilejul ultimei ședințe a Colegiului Prefectural, Comisariatul Județean al Gărzii de Me­diu a prezentat un raport privind situația gropilor de gunoi neconforme și a contractelor aferente. Astfel, cei care sunt interesați pot să afle că în cazul depozitului de la Lipova era în curs de emitere actul de reglementare de mediu pentru închidere și ecologizare, că la Curtici, Nădlac, Sebiș, Pâncota, Ineu, Chișineu-Criș, Arad, Pecica și Sântana, inspecțiile finale au fost făcute la sfârșitul anului trecut și că unele unități administrativ teritoriale au contracte cu FCC Environment, cu ADI, RETIM și FCC sau cu RER Ecologic și FCC Environment.
Despre faptul că municipiul a intrat într-un program prin care se urmărește colectarea selectivă a gunoaielor, s-a scris de asemenea foarte mult, mai ales despre eșecul din primele zile al firmei care trebuie să implementeze proiectul, așa că nu insistăm asupra acestui aspect.
Având în vedere că autoritățile județului sunt atât de implicate în rezolvarea problemelor de mediu și mai ales pentru impunerea colectării selective, când noi nici măcar problema colectării tradiționale a gunoiului nu am rezolvat-o așa cum scrie la carte, am vrut să vedem care este situația uneia dintre cele mai cunoscute gropi de gunoi informale ale municipiului, cea situată la ieșire din Sânicolau îns­pre Fântânele.
Deplasându-ne la fața locului, am constatat că, în ciuda „preocupării” de care au dat dovadă autoritățile locale și cele de mediu, groapa #rezistă, după cum #rezistă și aspectul sub orice critică, cu totul și cu totul nepotrivit pentru un oraș care se visa Capitală Culturală Europeană, și mirosul greu, mai potrivit pentru un grajd decât pentru o intrare într-un municipiu, dar și nepăsarea celor care ar trebui să spună „Stop!”.
Pentru cei care nu au trecut niciodată prin zonă, este vorba despre un teren cu o suprafață impresionantă, ocupat cu aproa­pe de toate. De la deșeuri provenite din materiale de cons­- trucții, la gunoi menajer, de la flacoane din plastic la pungi și tot felul de ambalaje, saci, resturi vegetale, cutii, lăzi și așa mai departe. În aceste condiții, ne întrebăm oare de ce mai trebuie să plătim pentru depozitarea deșeurilor menajere la groapa ecologică, când avem la dispoziție o groapă de gunoi care nu ne costă nici un ban? Groapă care poate fi folosită de oricine, la orice oră, având în vedere că autoritățile care ar trebui să aplice legea au alte treburi mai importante de rezolvat. Sau poate nu, dar cert este că groapa de gunoi din Sânicolau are o vechime de ani și ani de zile, fără să deranjeze pe nimeni cu putere de decizie din Primărie sau alte instituții ale statului.
Autoritățile au cuvântul
Dar să vedem ce spun autoritățile. Reprezentanții Primăriei susțin că este vorba despre un teren privat, astfel încât nu au prea multe pârghii pentru a interveni. „Poliția Locală a desfășurat în zonă mai multe acțiuni de control, amendân­du-i pe cei care au fost surprinși că aruncă deșeuri acolo. Proprietarul terenului nu a fost însă sancționat”, a declarat Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Sorin Brădi­- cean, comisarul șef al Gărzii de Mediu Arad susține însă că instituția pe care o conduce a pus tunurile pe proprietarul terenului, căruia i s-au aplicat amenzi usturătoare, însă situația a rămas la fel. „Am făcut tot ceea ce trebuia să facem din punct de vedere legal. În 2016, înainte de a veni eu la conducerea Gărzii de Mediu, proprietarul terenului a fost amendat, însă instanța i-a transformat amenda în avertisment și a stabilit în sarcina sa obligația să îngrădească partea dinspre drum a terenului. Nu s-a întâmplat nimic. În 15 iunie 2017 am venit la Garda de Mediu, în 19 iulie am fost acolo în control. Nu am găsit pe nimeni, i-am trimis o invitație, nu s-a prezentat, astfel încât i-am aplicat o amendă de 10.000 de lei. Ulterior i-am făcut și o plângere penală pentru nerespectarea unei ho­tărâri judecătorești”, susține Brădicean.
Și uite așa, ne învârtim într-un cerc vicios. În fond, proprietarul nu poate fi considerat vinovat că niște indivizi certați cu legea și cu toate normele de conviețuire socială aruncă gunoiul pe unde îi taie capul. Iar terenul nu i-l poate curăța nimeni, având în vedere că este vorba despre o proprietate privată.

Recomandările redacției