Focar de pestă porcină africană la Răpsig

0
329

Pesta porcină africană se extinde, din păcate, în județ. Un nou focar a fost confirmat în localitatea Răpsig, comuna Bogsig. Ca urmare a confirmarii oficiale a bolii  din  localitatea  Răpsig,  localitățile din zonă și-au stabilit zone de protecție, pentru prevenirea extinderii bolii.  Astfel, primăria comunei Hășmaș aflată în apropiere,   anunță următoarele zone de protecție și supraveghere. Așadar,  zona de protectie  în jurul focarului  de minim trei km , pe raza localitatilor Răpsig, Mânerău și Voivodeni.

Zona de supraveghere  în jurul focarului  de minim 10 km , care include și zona de protecție pe raza localităților Bogsig, Beliu , Tăgădău , Hășmaș , Comănești, Archiș, Nermiș, Cărand , Seliștea , Sebiș, Prunișor, Bârsa, Aldești , Hodiș, Cuied si Iercoșeni .

Mișcarea animalelor  din zonele de protecție și supraveghere este restricționată.

,,Deplasarea și transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepția cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locala. Aceasta interdicție nu trebuie aplicată tranzitului pe șosea sau pe calea ferată, dacă tranzitul se face fară descarcare sau oprire. De asemenea poate fi acordată o derogare în cazul pocilor destinați tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecție și se îndreaptă spre un abator situat în zona menționată  anterior pentru tăierea imediată.

 Nici un animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploatație fără autorizarea autoritații veterinare locale .

Animalele din zona de protecție sunt supuse supravegherii clinice, cu echipe constituite din medici veterinari oficiali în fiecare echipă și  personal auxiliar. Echipele de inspecție vor fi suplimentate în funcție de necesitate cu reprezentanți ai U.L.S., personal auxiliar și medici veterinari oficiali”, precizează primarul comunei Hășmaș, Cornel Popa.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.