Deși contabila Primăriei din Gurahonț a fost confirmată cu COVID-19, am primit asigurări că instituția nu se va închide, pentru a preveni o eventuală răspândire a virusului între angajații rămași. Totodată, nu sunt testați angajații primăriei la această oră, pentru că nu se consideră necesar demersul.

De mai bine de șapte zile n-a fost în primărie, de vineri din urmă cu o săptămână. În prezent, este internată la Spitalul din Ineu, împreună cu mama dânsei, care și ea a fost testată pozitiv. Personalul primăriei nu a fost testat, ea doar sâmbătă a aflat rezutatul, însă am vorbit cu o firmă de la Arad pentru a face dezinsecția în primărie. Până acum, nimeni altcineva din primărie nu are simptome, astfel că nu-și are rost testarea. Nu vom închide primăria, asta se va întâmpla doar în cazul în care unul dintre noi va avea simptome, pentru că populația are nevoie de serviciile noastre. Ancheta epidemiologică se desfășoară după o procedură pe care o au cei de la DSP, nu la solicitarea primăriei. Numele persoanelor care sunt testate pozitiv, nici măcar numărul lor nu ni l-au spus, ne-au comunicat că nu pot să ne spună, că nu intră în atribuțiile lor. Când l-am întrebat pe domnul director Timiș de la DSP dacă vom intra în carantină, mi-a spus să aștept să se publice în Monitorul Oficial, însă informația cu carantinarea a intrat pe mailul primăriei la orele 2.51 noaptea, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Oficial, mi s-a comunicat telefonic sâmbătă dimineața. Am venit la primărie, am convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență și am stabilit ce s-a hotărât, atât la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență cât și în urma ordinului emis de domnul secretar de stat Raed Arafat. Apoi, am anunțat populația, am trimis să se înmâneze hotărârea și agenților econimici, mai exact regulile care trebuie respectate. Ceea ce a intrat în atribuțiile primăriei, am făcut conform legislației. Nu-mi permit să ies din legislație, iar ca om, ajut pe oricine”, ne-a declarat primarul comunei Gurahonț, Ana Moțica. Desigur, în declarația sa, ea a intenționat să spună dezinfecție, nu dezinsecție. 

Amintim că patru localități din județul Arad au intrat începând de vineri în carantină, este vorba despre localități din comunele Seleuș și Gurahonț. Vineri seara Ministerul Sănătății a emis un aviz în care hotărăște închiderea localităților. Decizia vine ca urmare a numărului mare de cazuri de infectare cu virusul Sars-CoV2 în aceste localități. Alte trei localități se află în vizor pentru instituirea carantinei. Sâmbăteniul, Covăsânțul și Bocsigul sunt comunele unde e posibil să fie instituită carantina în perioada următoare.

Autoritățile au decis carantinarea satelor Seleuș, Moroda (comuna Seleuș), Gurahonț și Bonțești (comuna Gurahonț). La Seleuș și Moroda sunt în prezent 55 de cazuri de coronavirus, în vreme ce la Gurahonț și Bonțești sunt 35. Reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență consideră că riscul epidemiologic este de o gravitate maximă, în circumstanțe de nerespectare a măsurilor legale impuse. De asemenea, procentul persoanelor infectate este de peste 3/1000 de locuitori.

Este permisă intrarea sau ieşirea persoanelor pentru: a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice în zonele carantinate, precum şi aprovizionării populaţiei; b) persoanele care nu locuiesc în zonele carantinaté, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor şi transporturilor, persoanelor care susţin examenul de admitere Ia facultate; c) persoanele care locuiesc în zonele carantinate şi desfăşoară activitate profesională în afara zonelor carantinate; d) persoanele care realizează activităţi agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare; e) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, ingrijirea unei/unui rude/atin sau persoană aflată In întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie; f) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; g) urgenţe medicale. (2) Toate persoanele prevăzute Ia alin. (l) vor prezenta autorităţilor competente legitimaţie de serviciu valabilă, adeverinţă de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea profesională.

Inițial, în aplicarea măsurilor de carantinare a localităților Seleuș și Moroda, tranzitul prin aceste două localități nu a mai fost permis. În zona Gurahonț traficul nu a fost deviat, ținând cont că DN79A străbate localitatea doar tangențial. În cele din urmă, s-a obținut la București deblocarea tranzitului prin comuna Seleuș. În urma deciziei de blocare a accesului în comuna Seleuș, carantinată, autoritățile arădene l-au contactat pe ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, căruia i-au solicitat să dispună deblocarea accesului în comună.

  • Cineva spune:

    Foarte interesant cum sunt ținuți sub supraveghere cei din comuna gueahont.Azi am văzut personal persoane din gurahont intr-o alta localitate ,doar in vizita,fără un motiv întemeiat,clar ca cei cu supravegherea își fac treaba!!!Bravo lor

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției