Zeci de persoane din cămine sociale sunt infectate cu COVID-19 și în afară de Sântana și Pecica, autoritățile au recunoscut că se confruntă cu focare și în centrele din Arad. Focarele au fost depistate la timp – spun autoritățile. „Apreciez că s-a ieșit din protocolul privind prioritățile de testare, întruct la Arad era necesar. Este bine că ne-am îndreptat și spre persoane asimptomatice. Am reușit să identificăm focare așa. Au fost oameni care nu aveai motive să bănuiești, dar care aveau coronavirus. Nici nu pot să mă gândesc ce se întâmpla dacă persoanele angajate din centre, care erau infectate, dar asimptomatice ar fi mers acasă liniștite că sunt sănătoase“, a susținut Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Așadar, conform conducerii Direcției de Sănătate Publică, în total, 47 de persoane instituționalizate și 18 angajați ai centrelor sunt infectați cu SARS-CoV-2.

La Centrul de îngrijire bătrâni din Sântana, ultima raportare arată că au contactat virusul șapte angajați – pozitivi la test și 25 de beneficiari, la rândul lor testați. La Dorobanți, doi dintre beneficiarii centrului Asociației „Casa Nouă“ sunt îmbolnăviți.

Centrul de Îngrijire și Asistență Pecica are 9 angajați infectați cu coronavirus și 10 beneficiari bolnavi.

În rândul personalului, a fost depistat un caz la Centrul de Îngrijire Arad, și un caz la un beneficiar, la Adăpostul de Noapte al DAS.

La Centrul Asociației „Roze“ au fost identificate 9 cazuri de infectare în rândul beneficiarilor, practic cele mai multe într-un centru social din Arad. De asemenea, la „Casa Seniorilor“ s-a depistat cu caz de infectare la un angajat.

Focarele puteau escalada

Am testat tot ceea ce ne-a cerut metodologia și am început să testăm și peste metodologie. Și anume cămine de vârstnici, centre pe stat și privat. Am avut suportul DAS și DGASPC și al Ambulaneței Arad. Prin metoda noastră de testare am depistat focarele de la Pecica, Sântana, Dorobanți și Arad.

Opt persoane dintr-un centru din Arad au fost transportate – patru către Spitalul Municipal, patru către spitalul din Grădiște. Am descoperit deci un nou focar. Până acum am identificat 47 de beneficiari pozitivi și 18 persoane care se ocupau de îngrijire. Avem încă 45 de teste la care așteptăm rezultatul. Continuă testarea, pentru că aici sunt multe persoane vulnerabile. Toate cazurile pozitive, beneficiari sau personal vor fi internate. Dacă nu identificam repede aceste focare, puteam să facem rău. Beneficiarii se puteau acutiza, iar virusul se răspândea. Am depistat persoane complet asimptomatice infectate cu COVID-19. Se derulează muncă de testare imensă în prezent“, a spus Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad.

Vizavi de situația de la Căminul de Vârstnici de pe Bodrogului, șeful DSP susține că a fost vorba de un singur caz.

În următoarea perioadă se va continua testarea în rândul personalului din instituții care gestionează situația COVID-19 și nu numai.

Suntem în legătură cu primăriile, iar procesul de testare va merge mai departe. Toate cele trei aparate de testare din Arad funcționează în prezent“, a adăugat șeful DSP Arad.

  • Gery spune:

    Ar fi bine sa fie documentata mai temeinic si populatia despre cum functioneaza aparatele de testat.Chiar daca multi nu sunt familiarizati cu termenologia stiintifica,fiecare se poate documenta de la persoane care au astfel de cunostinte.Este bine sa stim ce constante biologice se au in vedere la determinarea infestarii.Chiar ,orbeste’ nu putem avea siguranta fata de eventuale erori care pot avea consecinte prea serioase in astfel de cazuri.Daca se recolteaza probe biologice,un esantion sigilat trebuie sa-l detina pacientul pentru a avea o doza sporita de siguranta,daca ulterior vor fi dubii din partea lui.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției