Monumentul Unirii din centrul oraşului Focşani s-a transformat în brad de Crăciun după ce a fost împodobit cu o reţea uriaşă de lumini, iar în vârf a fost montat un ornament în formă de stea. Monumentul acoperit cu instalație este în renovare de aproape doi ani, iar lucrările se vor prelungi până anul viitor.

Joi a fost pornită instalaţia de lumini din centrul oraşului Focşani, de Sfântul Nicolae. Printre construcţiile împodobite cu plase luminoase este şi Monumentul Unirii, unul dintre simbolurile oraşului Focşani.

Ideea pare să fie pe gustul localnicilor care au scris mesaje pe Facebook. Modul în care a fost împodobit Monumentul Unirii nu ridică nicio problemă de legalitate, susţin reprezentanţii Primăriei Focşani. Mai mult chiar, în trecut monumentul a avut alte instalaţii de lumini pentru sărbători.

„Totul este legal, nu există pericolul ca instalaţie să fie dată jos. S-au luat toate măsurile necesare. Instalaţia va sta doar pe perioada sărbătorilor deoarece anul viitor monumentul va intra în circuitul normal. Va fi finalizată lucrarea de renovare. Instalaţiile montate pe monument nu provoacă niciun prejudiciu. Şi în anii trecuţi a fost montată o plasă de lumini care pornea de la Obeslisc şi se ducea în lateral, ca o pânză de paianjen”, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Primăriei Focşani, Mădălina Şerbănuţ.

Nici reprezentanţii Direcţiei de Cultură nu au obiecţii legate de instalaţiile de lumini de pe monument, chiar dacă autorităţile locale nu au parcurs încă toate procedurile legale privitoare la împodobirea unui monument.

Acest monument al Unirii este dedicat Micii Unirii şi a fost realizat în 1976 de sculptorul Ion Jalea. Obiectivul are înălţimea de aproape 20 de metri şi prezintă mai multe simboluri şi personalităţi ale evenimentului din 1856, în baza căruia a fost realizată Unirea din 1918. Monumentul a fost reparat şi în anul 2011 când au fost restaurate basorelieful din bronz şi porţiunea din granit roşu.

Și în alte localități din țară, monumente au fost împodobite de sărbători.

Recomandările redacției