cehiAnsamblul folcloric „Národopisný soubor Dúbrava“, din orașul Dubnan (Cehia), a participat, în aceste zile, la cea de-a IX-a ediție a Festivalului Minorităților Naționale de la Arad, cu un program folcloric din zona Moraviei Slovace. Timp de 45 de minute, cei 28 de componenți ai ansamblului au prezentat un program artistic de cântece și dansuri populare și trei porturi populare tradiționale din regiunea din care provin.
Unul dintre porturile populare, la care s-au evidențiat baticurile viu co­lorate și dantelate, ale fetelor și pălăriile împodobite cu pene de cocoș și crenguțe de asparagus ale băiețeilor, la care s-a adăugat poalele înflorate și cămășile albe este purtat, de obiecei în zilele de sărbătoare.
Cel de-al doilea port popular, format din costume în două culori, alb-roșu pentru fete și alb-negru pentru băieți este purtat la biserică. Cel de-al treilea port popular, mai simplu este purtat în zilele obișnuite de muncă. Componenții ansamblului au prezentat o suită de cântece tradiționale din regiunea Moravia Slovacă și obiceiul „spălatul rufelor la râu“, vechi de sute de ani.
La finalul evoluției lor, membrii ansamblului au fost felicitați de viceprimarul municipiului Arad, Levente Bognar, iar mulți dintre cei prezenți la festival au dorit să se fotografieze cu ei.
Ansamblul folcloric „Národopisný soubor Dúbrava“ este format din 25 de membrii, cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani, și are un repertoriu de cântece și dansuri populare din regiunea Moravia Slovacă, sudul regiunii orașului Kyov, o regiune foarte pitorească din Cehia.
Membrii ansamblului au costume foarte bogat împodobite cu motive populare caracteristice zonei, care au fost evaluate de experiţii în domeniu şi catalogate printre cele mai frumoase din lume.
Ansamblul a luat ființă în anul 1978 și prelucrează și interpretează în principal folclor din zona Dubnan, prezentând obiceiurile, tradițiile și dansurile specifice zonei.

Recomandările redacției