card_creditLa prima impresie, ai zice că nu merită să îţi faci un card de credit, din cauza costurilor pe care le implică – taxă de emitere, taxă de administrare, comision de retragere…

Cardul de credit îţi poate aduce bonusuri la cumpărături, premii constând în electronice, excursii, bilete la concerte etc. Cu o condiţie: să îl foloseşti aşa cum a fost el conceput, pentru a efectua plăţi directe la comercianţi. Dacă rambursezi banii integral în perioada de graţie, dobânda este zero. În schimb, dacă scoţi bani de la bancomat, banca te taxează. Iată cum stau lucrurile în cazul a trei bănci analizate de specialiştii site-ului www.efin.ro.

Atenţie la dobânzi şi comisioane…

– Utilizarea cardului de credit de la ING Bank pentru retrageri de numerar la ATM-urile băncii este taxată cu 0,5% per tranzacţie, în timp ce pentru retragerile de numerar efectuate la ATMurile sau ghişeele altor bănci se percepe un comision de 1% + 5 lei. Pentru retragerile în euro efectuate la ATM-uri în ţară şi în străinătate se percepe un comision de 1,5% +15 lei. Dobânda aferentă acestui card de credit este de 17,06%, taxa de emitere, ca şi cea anuală de administrare a instrumentului de plată e de 35 de lei. Banca oferă o perioadă de graţie de până la 45 de zile pentru plăţile efectuate la comercianţi prin POS. Pentru a obţine un astfel de card de credit trebuie să ai o vechime în muncă de minimum 1 an, fără întreruperi mai mari de 30 de zile, iar vechimea la ultimul angajator să fie de cel puţin 3 luni. Valoarea minimă a creditului este de 1.000 de lei, banca acordând de maximum 3 ori venitul net al solicitantului, în limita a 50.000 de lei.

…dar şi la perioada de graţie

– Cardul de cumpărături de la Raiffeisen Bank este prevăzut cu o perioadă de graţie de 56 de zile, rambursarea lunară minimă fiind de 5% din valoarea creditului utilizat. Limita de credit stabilită de bancă e între 700 şi 20.000 de lei. Nu se percep costuri pentru emiterea cardului, însă administrarea lui anuală costă 40 de lei. Pentru retragerile de la ATM-urile băncii, comisionul e de 1% din sumă retrasă, minimum 2 lei, în timp ce eliberarea de cash de la bancomatele altor instituţii de credit este taxată cu 1%+2,5 lei. Pe de altă parte, retragerea de numerar de la ATMurile altor bănci din străinătate costă 2%, minimum 11 lei.

– Cardul de credit MasterCard Standard de la OTP Bank oferă o perioadă de graţie de până la 55 de zile pentru plăţile efectuate la comercianţi. Suma minimă lunară de rambursat este de 2% din creditul utilizat, la care se adaugă eventualele dobânzi şi comisioane datorate băncii. Banca nu percepe taxă de emitere a cardului, însă taxa lunară de administrare este de 5 lei. Comisionul perceput de bancă pentru retragerile de numerar de la propriile bancomate este de 1%, iar de la ATMurile altor bănci este de 1% + 2,5 lei. Eliberarea de numerar de la bancomatele altor bănci din străinătate este taxată cu 1% + 10 lei.

Evită retragerile de numerar

Concepute special pentru plăţi directe la comercianţi sau diverşi furnizori de servicii, cardurile de credit sunt adeseori utilizate pentru retrageri de numerar de la bancomate. Potrivit specialiştilor de la Efin.ro, acest lucru este total neinspirat, ţinând cont de comisioanele şi dobânzile percepute de bănci

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției