OLYMPUS DIGITAL CAMERAPreşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a anunţat că, în şedinţa USL la care a participat s-a discutat des­pre folosirea militarilor la combate­rea evaziunii fiscale. S-a propus astfel ca militarii să fie detaşaţi la Ministerul de Finanţe, în condiţiile în care aici nu există suficient personal pentru a ve­rifica evazioniştii. „Am vorbit despre o măsură cred eu foarte bună, la ora actuală la Ministerul Apărării există personal disponibil care poate fi detaşat în interesul serviciului la Mi­nisterul de Finanţe, pentru a putea să punem cât decât stavilă evaziunii fiscale, pentru că marea pro­blemă e controlul. Nu avem suficienţi oameni care să controleze evazio­niştii […] Oamenii din Armată au o statură, au o moralitate, o disciplină a muncii care îi recomandă pentru a fi controlori şi vânători de evazio­nişti”, a declarat Voiculescu, potrivit Mediafax.
„O propunere care nu este viabilă”
Angajaţii Fiscului nu văd însă cu ochi buni implicarea Armatei în lupta cu evazioniştii. Aceştia spun că cineva din afara sistemului nu are cum să fie mai competent decât personalul ANAF. „Ce competenţe poate să aibă în ceea ce priveşte executarea silită o struc­tură care nu s-a mai ocupat de o astfel de procedură. Cei din apa­ratul fiscal şi-au dovedit eficienţa de-a lungul timpului, dovadă că arieratele la bugetul consolidate al statului scad”, susţine un inspector cu care am stat de vorbă. Finanţiştii sunt de părere că măsurile luate pentru impulsionarea colectării ar trebui să ducă la îmbunătăţirea legislaţiei, astfel încât autorităţile fiscal să aibă o autoritate mai mare în faţa contribuabililor. „În Italia, evaziunea este combătută de o structură militarizată. Ar trebui să avem şi noi un alt statut, nu să se implice Armata”, susţine un alt angajat al Fiscului.
La rândul său, Ioan Trifa, liderul Sindicatului din cadrul Direcţiei Ge­nerale a Finanţelor Publice (DGFP) Arad a declarat că nu doreşte să comenteze propunerea făcută publică de Dan Voiculescu. Cu toate acestea a spus că această idee nu poate fi pusă în aplicare. „Nu este o propu­nere viabilă”, a spus Trifa. Întrebat dacă nu s-ar impune noi angajări în sistem, în locul detaşării unor militari, sindicalistul a spus că aşteaptă să vadă ce decizii se vor lua la Bucureşti. „Să vedem ce acte normative vor fi emise. Până atunci nu ne permitem să analizăm aşa ceva. Noi vorbim cu legile pe masă”, a conti­nuat Trifa.
Arion crede că iniţiativa ar putea da rezultate
Pe de altă parte, locotenent-colonelul Vasile Arion, preşedintele interimar al Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate Arad, susţine că pro­punerea este binevenită. „Nu poate decât să ne onoreze faptul că ni se recunoaşte capacitatea profesio­nală. Am lucrat în sistemul financiar militar şi ştiu că am avut colegi foarte bine pregătiţi. E o idee excelentă. Dacă se va adopta, sunt convins că va da rezultate. Militarii sunt oameni integri, greu de influenţat. De altfel, la un moment dat, un fost coleg de-al meu de promoţie a fost şeful Gărzii Financiare pe ţară”, a afirmat Arion. Acesta a ţinut să precizeze că militarii ar putea face veri­ficări premergătoare declanşării procedurii de executare silită, astfel încât nu vede niciun impediment în cooptarea lor în echipele de control.

Recomandările redacției